Magyarország

2013.04.05. 14:21

Árvíz - Mérsékelhetik a Zalán a készültséget, a Principális gátját még erősítik

Nagykanizsa, 2013. április 5., péntek (MTI) - Az apadás miatt a nap folyamán várhatóan másodfokúra mérsékelik a Zala alsó szakaszán érvényes árvízvédelmi készültséget, a Principális-csatornán a lassú apadás mellett még tovább erősítik a nyúlgátat.

Nagykanizsa, 2013. április 5., péntek (MTI) - Az apadás miatt a nap folyamán várhatóan másodfokúra mérsékelik a Zala alsó szakaszán érvényes árvízvédelmi készültséget, a Principális-csatornán a lassú apadás mellett még tovább erősítik a nyúlgátat.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Zala Zalabérnél és Zalaapátinál is nagyon lassan apad, de az újbóli csapadék miatt szombaton előfordulhat ismételt vízszintemelkedés is. Ezzel együtt várható azonban, hogy a harmadfokú árvízvédelmi készültséget pénteken másodfokúra mérséklik.

A Mura teljes magyarországi szakaszán apadás tapasztalható, Tormaföldénél azonban még mindig jelentős elöntések vannak, az elsőfokú árvízvédelmi készültség változatlan. A Kerka Alsószenterzsébeten lévő árvízi tározója, valamint a Kebele-patak tározója Zalaszombatfánál egyaránt folyamatosan ürül.

A Kis-Balatonnál a lehullott nagy mennyiségű csapadék és a területen található belvíz miatt továbbra is folyamatos a szivattyúzás, harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett.

A Principális-csatornán húsvét óta fennálló kritikus helyzetről Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a szerda óta a helyi védelmi bizottság által elrendelt harmadfokú ár- és belvízvédelmi készültség mellett továbbra is erősítik a gátat. Eddig több mint hétezer homokzsákot használtak fel, az elöntött terület vízmentesítésére péntektől egy negyedik szivattyút is üzembe állítanak.

A Pivári utcában lezárták az árkot, itt napi 24 órában dolgozik egy szivattyú, és három lakóházat homokzsákokkal vettek körbe az áradás elleni védekezésül. A Camping utcában található gázfogadó állomás védelmét ugyancsak homokzsákokkal sikerült megoldani, a város gázellátása nem került veszélybe.

A Principális-csatornán nagyon lassú apadás tapasztalható, így a felépített védmű az elkövetkező időszakban már a mederben tartja a vizet, további kiöntés nem várható.

A védekezésben eddig naponta mintegy száz önkéntes vett részt, a 30 fős hivatásos szakmai stáb munkáját segítve - jelezte Nagykanizsa polgármestere.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!