Magyarország

2013.04.08. 12:38

Az ILO foglalkoztatás-központú válságkezelést sürget Európában

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint minél előbb foglalkoztatás-központú stratégiára kell váltani az egyre mélyülő munkanélküliségi válság kezelésében, mivel eddig több mint 26 millió európai vesztette el állását.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint minél előbb foglalkoztatás-központú stratégiára kell váltani az egyre mélyülő munkanélküliségi válság kezelésében, mivel eddig több mint 26 millió európai vesztette el állását.

Az ILO az Európai Unió munkaerőpiacáról szóló helyzetjelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a megszorító intézkedések nem adtak választ a válság alapvető okaira, és nem csökkentették a munkanélküliséget. Az ILO hétfőn Oslóban kezdődő, 9. európai regionális találkozójára megfogalmazott javaslatok szerint, ha a jelenlegi gyakorlatot egy foglalkoztatás-központú stratégia váltaná fel, az makroökonómiai és foglalkoztatási célokat is szolgálhatna.

A szervezet szerint először olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a válság hátterében rejlő, főleg a pénzügyi szektorban jelentkező strukturális kérdéseket kezelik, mert ezek annak ellenére megoldatlanok, hogy a válság epicentrumában álltak. Ezek a strukturális problémák az okai annak, hogy a kis- és középvállalatok nem jutnak hozzá kellő mértékben a termelés és a munkahelyteremtés alapvető feltételét jelentő bankhitelekhez.

Másodszor, szembe kell szállni a bérek és a foglalkoztatás csökkentésére irányuló nyomásgyakorlással, ami negatívan befolyásolja a termelő jellegű beruházásokat és az Európai Unión belüli kereskedelmet.

Harmadszor, szükség van olyan rendkívüli intézkedésekre, mint az ifjúsági foglalkoztatási garanciarendszerek.

Az ILO javaslatai szerint a munkáltatók, munkavállalók és kormányok közötti társadalmi párbeszédet kell fő eszközként alkalmazni a politikai tervezés, a foglalkoztatás ösztönző reformok iránti támogatás megszerzése és annak érdekében, hogy ezek a reformok az emberek valódi igényeire irányuljanak.

Az ILO szerint a foglalkoztatási helyzet tovább romlott a költségvetési konszolidációs politika bevezetése óta. A 2010-2011 közötti stagnálást követően a munkanélküliség tovább nőtt, és nem látszik jele a javulásnak. Csak az elmúlt 6 hónap alatt egy millió ember vesztette el a munkahelyét az EU-ban.

A 27 európai uniós ország közül csak 5 országban, Ausztriában, Németországban, Magyarországon, Luxemburgban és Máltán tapasztalható a válság előtti foglalkoztatási szint. Több országban, például Cipruson, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban viszont a foglalkoztatási ráta több mint 3 százalékponttal csökkent csak az elmúlt két év során.

Jelenleg több mint 10 millióval több munkanélküli van Európában, mint a válság kezdetekor. A válság leginkább a fiatal és alacsonyan képzett munkavállalókat sújtotta.

A tartós munkanélküliség sok európai ország esetében strukturális problémává kezd válni. Tizenkilenc EU tagállamban a munkanélküliek több mint 40 százaléka tartós munkanélkülinek számít, ami azt jelenti, hogy 12 vagy annál több hónapja van állás nélkül.

A súlyosbodó foglalkoztatási helyzet azt is jelenti, hogy a társadalmi feszültségek esélye jelenleg 12 százalékponttal nagyobb, mint a válság kezdete előtt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!