Magyarország

2013.04.04. 12:30

Együttműködési keretmegállapodást kötött Budapest és Pest megye

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Együttműködési keretmegállapodást kötött csütörtökön Budapest és Pest megye önkormányzata területfejlesztési elképzeléseik összehangolására.

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Együttműködési keretmegállapodást kötött csütörtökön Budapest és Pest megye önkormányzata területfejlesztési elképzeléseik összehangolására.

A dokumentum aláírói, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Szűcs Lajos, a Pest megyei közgyűlés elnöke az eseményt követően elmondták: az együttműködés célja, hogy a Budapest és Pest megye alkotta térség Közép-Európa egyik legversenyképesebb, élhető központjává váljon. A térségnek jelenleg is meghatározó a szerepe az országban, mert az itt élő emberek termelik meg a nemzeti jövedelem csaknem felét, és a társadalmi, gazdasági folyamatok összefonódása szükségessé teszi a fejlesztések összehangolását.

A politikusok kitértek arra, hogy korábban a főváros és Pest megye gyakran keveredtek valóságos harcba egymással a EU-s pénzek elnyeréséért, eközben a közigazgatási határt a felek egyfajta áthatolhatatlan betonfalként értelmezték, de ez a fajta területfejlesztési gyakorlat kudarcot vallott. Most viszont a stratégiai együttműködés, a jó partneri viszony nyomán lehetővé válik, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban hozzáférhetővé váló, hozzávetően összesen 7300 milliárd eurós uniós forrásból a térség minél nagyobb arányban részesüljön, és ezáltal a fejlődése felgyorsulhasson.

A következő hónapokban szakmai egyeztetésekkel készítik elő többi között az utak felújítását, a közművezetékek korszerűsítését célzó feladatok összhangjának megteremtését, a gazdasági fejlesztéseket. Külön hangsúlyt kap az újabb munkahelyek létesítése is, mert - ahogy szó volt róla - Budapesten és az agglomerációban az országos átlagnál ugyan jobbak a foglalkoztatási mutatók, de Pest megye egyes távolabbi kistérségében kevés a munkaalkalom, nehezebb a megélhetés.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!