Magyarország

2013.04.10. 09:26

IKSZ: Bajnai ne használja fel politikai céljaira a külföldre vándorolt fiatalokat

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség azt kéri Bajnai Gordontól, hogy ne használja a külföldön tapasztalatot szerző magyar fiatalokat politikai eszközként a "kormányellenes propagandájában".

Budapest, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség azt kéri Bajnai Gordontól, hogy ne használja a külföldön tapasztalatot szerző magyar fiatalokat politikai eszközként a "kormányellenes propagandájában".

Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a szervezet elnöke és Hollik István IKSZ-alelnök az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt is kérte az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjétől, hogy mondja el, miért nem volt fontos számára ez a téma kormányázása idején annyira, hogy egyszer is beszéljen róla. Miért nem tett semmit miniszterként és miniszterelnökként a devizahitelezés túlburjánzása ellen. Sokan ugyanis a gazdasági válság miatt megnőtt törlesztő részletek miatt voltak kénytelenek külföldön munkát vállalni - közölték.

Hozzátették: generációjuk számára természetes a világ megismerése, a külföldi tanulmányok, munkavállalás és tapasztalatszerzés. A migráció a közvélekedéssel szemben nem csak az új tagországok fiataljait érinti, hanem Európa minden országára jellemző. Az IKSZ szerint beszédes tény, hogy Londonban 300 ezer német és 140 ezer francia él. Még a litván bevándorlók is többen vannak, mint a magyarok - akik száma a hivatalos brit statisztikái szerint összesen 48 ezer főt tesz ki - írták, kiemelve: a számok tükrében elmondható, hogy a kivándorlás magyar vonatkozásait a hazai ellenzéki véleményformálók gyakran eltúlozza vagy magyar félremagyarázza.

Felidézték: az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség több éve foglalkozik a kérdéssel: ennek hatására indult el a Gyere Haza Program, mely segít a külföldön munkát vállaló fiataloknak a hazatérésben.

Megjegyezték: ha már "több év fáziskéséssel lekoppintotta" az IKSZ által életre hívott kezdeményezés nevét és üzeneteit Bajnai Gordon, akkor lépjen a tettek mezejére és kínáljon kézzelfogható segítséget a hazatérést tervező magyar fiataloknak.

Bajnai Gordon az ATV hétfői, Start című műsorában arról beszélt, hogy a legképzettebb, legvállalkozóbb kedvű magyar fiatalok "menekülnek el" az országból a reménytelenség elől, őket kell visszahozni.

Beszámolója szerint londoni látogatásakor azt mondta, hogy a kormányprogramuk alcíme az lesz, Gyere Haza - Maradj Itthon. A fiatalokra van szükség, hogy ezt az országot ismét felvirágoztassák - fogalmazott.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!