Magyarország

2013.04.15. 16:37

Jelentős forgóeszköz-finanszírozók a faktoringcégek

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A múlt évben 862 milliárd forint értékű követelést vásárolt meg a Magyar Faktoring Szövetség húsz aktív tagja, ezzel az éven belüli forgóeszköz-hitelezés 13-15 százalékát adták - közölte a szövetség elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A múlt évben 862 milliárd forint értékű követelést vásárolt meg a Magyar Faktoring Szövetség húsz aktív tagja, ezzel az éven belüli forgóeszköz-hitelezés 13-15 százalékát adták - közölte a szövetség elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A követelések vásárlásával évi mintegy 110 milliárd forint tartós forgóeszközforrás kerül a vállalkozásokhoz - mondta Csáki Ferenc.

A megvásárolt követelések 30 százaléka kereskedelmi, fele ipari vállalkozásoktól érkezett - tette hozzá, cáfolva ezzel azt a gyakori vélekedést, hogy a faktoringcégek ügyfeleinek többségét a kereskedelmi társaságok beszállítói adják.

A Magyar Faktoring Szövetség tíz éve alakult, induláskor valamivel 200 milliárd forint felett volt a megvásárolt követelések értéke. A csúcson, 2011-ben 3 százalékkal magasabb teljesítményt értek el, mint tavaly. A csökkenést az exportfaktoring visszaesése okozta.

Az elnök rossz tendenciának nevezte azt, hogy folyamatosan csökken a mikro- és kisvállalkozások aránya, viszont növekszik a nagy cégek részesedése, amelyek más módon is hozzájuthatnának forgóeszköz-finanszírozáshoz. Míg 2006-ban a kisvállalkozások adták a forgalom 40 százalékát, addig tavaly 10 százalék alatt maradt a részesedésük. A nagyvállalatok aránya pedig - ezen idő alatt - szinte a nulláról közel 20 százalékra növekedett.

A szövetség indulásakor a független (magán) faktoringcégek akkora forgalmat generáltak, mint a bankok, illetve a banki faktoringcégek együtt. Tavaly a forgalomból alig több mint 100 milliárd forinttal részesedtek a függetlenek.

A tájékoztatón szóba került a faktoringnak az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) való szabályozása. A törvény olyan kölcsönszerződésnek fogja fel a faktoringot, amely mögött a követelés engedményezése áll. A másik elem pedig az, hogy a "meghitelezett" követeléseket regisztrálni kell a hitelbiztosítéki nyilvántartásban.

Az elnök elmondta, hogy a faktoring lényege a követelés engedményezése a faktoringcégre. Az esetek többségében a faktor átveszi annak a kockázatát, hogy be tudja-e hajtani a követelést a kötelezettől. Ritkán, de visszkeresettel párosul a szerződés, amely azzal jár, hogy a be nem hajtható követelést annak eladójától követelheti a faktoringtársaság. Ez így, és a felek megelégedésére működik a mai gyakorlatban, míg a Ptk. kötelezővé teszi a visszkeresetet. Csáki Ferenc reményét fejezte ki, hogy a törvény hatályba lépéséig ez a probléma megoldódik.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!