Magyarország

2013.04.17. 14:07

Megállapodtak a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól

Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) - Megegyezett a kormány a szakszervezetekkel a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól. A megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum tagjai szerdán írták alá a Honvédelmi Minisztériumban (HM).

Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) - Megegyezett a kormány a szakszervezetekkel a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól. A megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum tagjai szerdán írták alá a Honvédelmi Minisztériumban (HM).

Az érdekegyeztető fórum tagjai - a Honvéd Szakszervezet (HOSZ), a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ), valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnökei - és Hende Csaba is sikerként értékelték, hogy a szűkös költségvetési helyzetben is sikerült megőrizni a juttatások tavalyi szintjét.

A miniszter szerint egyszerre igazságos és gazdaságos megállapodás született. Ismertetése szerint az éves bruttó cafetéria összege nem haladhatja meg a 200 ezer forintot. Ennek keretében a szerződéses állomány melegétkezési hozzájárulása, a gyermekes családok iskolakezdési támogatása, valamint a honvéd egészségpénztári havi 3 ezer forintos hozzájárulás is megmarad. A miniszter kiemelte: egyetlen tárcaként a HM havi 4200 forintos összeggel hozzájárul az állomány nyugdíjtakarékosságához is.

A tárcavezető szerint mindez a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel együtt érzékelhető javulást fog eredményezni az állomány életkörülményeiben. Hende Csaba kiemelte, hogy a tárca és kormány részéről továbbra is azon dolgoznak, hogy a honvédségi dolgozók kiemelt megbecsülése a munkavállalók illetményében, bérében is minél hamarabb meg tudjon jelenni.

Kelemen József, a BEOSZ elnöke kiemelte: "az egyenruhás állampolgárok" szerződésük értelmében egészségük és életük kockáztatásával járó különleges közszolgálati feladatot látnak el. Üdvözlik azokat a juttatásokat, amelyek az állomány mindennapjait segítik - tette hozzá.

Czövek János, a HOSZ elnöke elmondta: három hónapos kemény egyeztetésen vannak túl a béren kívüli tárgyalások vonatkozásában. Kiemelte: a tárca szakszervezetük javaslatainak nagy részét bedolgozta a megállapodásba, ezért azt elfogadták. Ezzel együtt viszont jelezte, hogy a megállapodásnak vannak nyertesei, de vesztesei is. Ugyanis a megállapodás az alacsonyabb jövedelmű dolgozók számára növekedést, míg az állomány magasabb jövedelmű tagjainak csökkenést jelenthet a béren kívüli juttatásokban.

A HOSZ elnöke hangsúlyozta továbbá: azt szeretnék, ha megkezdődnének az állomány által 11 éve várt, bér- és illetményemeléséről szóló tárgyalások is.

Zsiga Imre, a HODOSZ elnöke elmondta, bár a közalkalmazottak illetményét 2008-ban emelték, azóta elvesztették 13. havi juttatásukat, valamint üdülési támogatásukat is. Ezért a HODOSZ is folytatja a bérharcot - mondta az elnök.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!