Magyarország

2013.04.09. 08:43

Patai: a meghívott bankvezetők támogatták a jegybanki hitelprogramot

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tartott találkozón a meghívott bankvezetők támogatták a jegybank múlt héten meghirdetett hitelprogramját, amelynek iránya helyes - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a szervezet hétfői sajtóbeszélgetésén.

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) - A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) tartott találkozón a meghívott bankvezetők támogatták a jegybank múlt héten meghirdetett hitelprogramját, amelynek iránya helyes - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a szervezet hétfői sajtóbeszélgetésén.

Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke jelezte: ezzel együtt szükség van a részletek tisztázására, amelyekről várhatóan egy hónapig egyeztetnek.

A magyar bankrendszer érdekelt a növekedés beindulásában - hangoztatta Patai Mihály.

Patai Mihály az MTI kérdésére elmondta: a Magyar Bankszövetség nem alakított ki szövetségi álláspontot a jegybank hitelprogramjával kapcsolatban, a szövetség tagbankjai egyenként fogják eldönteni, hogy a végleges, később kialakításra kerülő feltételek mellett részt vesznek-e a programban.

A bankszövetség elnöke még a tájékoztató elején leszögezte: Európa egyik legstabilabb bankrendszere a magyar, tőkemegfelelési szintje magas, az elmúlt év végén annak átlagos mértéke 15 százalék volt. Kiemelte: a magyarországi betétesek pénze biztonságban van, az elmúlt években a magyarországi bankok tulajdonosai több milliárd euróval erősítették meg a magyarországi leánybankjaikat.

Patai Mihály azzal kapcsolatban, hogy a jegybank vezetése a mostani 4500 milliárd forintra rúgó kéthetes jegybanki hitelállományt le akarja vinni 3600 milliárd forintra, megjegyezte: ezt úgy is el lehetne érni, ha a monetáris tanács úgy döntene, hogy csak azok a bankok vehessenek kéthetes jegybanki kötvényt, amelyek Magyarországon tevékenykednek, illetve Magyarországon kockázatot vállalnak tevékenységük révén.

Kiemelte: egyes becslések szerint több mint 1000 milliárd forint, vagy még ennél is nagyobb összegű kéthetes MNB-kötvény van olyan bankok kezében, amelyek semmilyen kockázatot nem vállalnak Magyarországon, tevékenységük után nem fizetnek például bankadót. A devizatartalékokról való döntés azonban teljes mértékben a független jegybank felelőssége - húzta alá Patai Mihály.

Gyuris Dániel kiemelte: az egész hitelprogramot majd csomagban kell nézni, fontos például, hogy milyen garanciarendszer társul a kis- és közepes cégeknek nyújtott refinanszírozási hitelekhez. Az sem lesz majd közömbös a programhoz csatlakozó bankok számára, hogy az egyeztetések végén milyen futamidővel lehet majd a hiteleket kiközvetíteni - mondta a bankszövetség alelnöke.

Gyuris Dániel elmondta: a kétszer 250 milliárd forintos, kkv-knak biztosított hitelösszeg "teljes feltöltöttség" esetén is a vállalati hitelállomány maximum 7 százalékát érinti.

Egy újságírói kérdésre Patai Mihály elmondta: Matolcsy György jegybankelnök szakmai alkalmasságát, szavahihetőségét feszegető kérdések egész Magyarországnak ártanak.

Az MTI kérdésére, miszerint hogyan értékeli Király Júlia MNB-alelnök lemondását, Patai Mihály közölte: emberileg teljesen megérti Király Júlia lépését, nehéz lehetett úgy egy területet vezetni, hogy a monetáris tanácsban hónapok óta leszavazták.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!