Magyarország

2013.04.15. 14:44

Schöpflin írás és nyilatkozat az alkotmánymódosításról

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A New Europe-ban írása, a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilapban nyilatkozata jelent meg a magyar alkotmánymódosításról Schöpflin Györgynek, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének.

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - A New Europe-ban írása, a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilapban nyilatkozata jelent meg a magyar alkotmánymódosításról Schöpflin Györgynek, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének.

A komolyan érdeklődők könnyen megbizonyosodhatnak afelől, hogy a magyarországi hajléktalanokat nem kriminalizálják, a vallásszabadságot nem fenyegetik, az alkotmánybíróság hatáskörét nem nyirbálják meg, a médiaszabadság pedig nem csorbul. Hacsak a megfigyelő nem dönt úgy, hogy az Orbán-kormány minden cselekedetét a lehető legnegatívabb olvasatban értelmezi - írta a New Europe című, uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli hetilap hétfői számában megjelent cikkében a politikus.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport sajtószolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a politikus a cikket eredetileg az EUObserver című hírportálnak szánta, válaszul az ott március 21-ikén megjelent, Guy Verholfstadt liberális EP-frakcióvezetőtől származó, a magyar kormányzatot elmarasztaló írásra, de az újság nem volt hajlandó azt eredeti formájában közölni.

Schöpflin György szerint Magyarország könnyű célpont, hiszen kevesen tudnak magyarul, keveseknek van fogalmuk a magyarokról.

"A (bíráló) kórus tagjai valahogy azt gondolják, hogy a hazai tapasztalataikból levont következtetések automatikusan átültethetők magyar környezetbe. Soha nem hallottak még multikulturalizmusról? Más kultúrák tiszteletéről? Vagy arról van szó, hogy a magyar kultúra nem ér? Veszélyes lépés, ha így lenne" - írta a magyar EP-képviselő.

Schöpflin György úgy látja, hogy a liberális baloldalnak a szabadpiac katasztrofális következményeivel kell szembenéznie, és a globalizáció vesztesei Európa-szerte olyan mozgalmakra szavaznak, amelyeket a baloldal kénytelen populistának bélyegezni.

A "populista" szónak nincs konzisztens definíciója, és az nem több, mint másokra kényelmesen ráüthető bélyeg. A "liberális kórusnak" szüksége van bűnbakra, hogy mozgósíthassa erodálódó választói bázisát - írta.

Schöpflin György a cikkben felhívja a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz és a Jobbik is tartja a népszerűségét. Úgy vélekedett: ha "a kórus" nem akarja a Jobbik sikerét, akkor rá kell ébrednie arra, hogy "a Fidesz a leghatékonyabb védelem a szélsőjobbal szemben".

Interjút közölt a politikussal a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap. Ebben Schöpflin György arról beszélt, hogy munkája során gyakran egyfajta általános ellenszenvet tapasztal a magyarok iránt, nemcsak a baloldal, hanem egyes néppárti képviselők részéről is, noha az Európai Néppárt egésze határozottan támogatja a Fideszt. Ennek oka szerinte egyebek között az lehet, hogy a Fidesz túl sok fontos érdeket sért, és szembe megy olyan általánosan elfogadott "igazságokkal", mint például hogy a "szabad piac boldogít".

A Fidesz azt mondja, hogy nem lehet kikapcsolni az állam szabályozó funkcióját a leggyengébb társadalmi csoportok védelme miatt. A bírálókat zavarja, hogy olyan megoldásokkal próbálkozik, amelyek esetleg később modellértékűvé válhatnak - tette hozzá.

Az alkotmányozásról Schöpflin György, aki maga is részt vett a folyamatban, elmondta: azért siettek annyira az új alaptörvény elfogadásával, mert a kormány attól tartott, hogy néhány képviselő kiválásával esetleg elveszítheti alkotmányozó többségét, ami azonban nem következett be. Szerinte ennek tudható be, hogy az alkotmányozás során több hibát is elkövettek.

Fölösleges volt például törvényt alkotni az egyházak parlament általi elismeréséről, és szükségtelen gondokat okozott a Fidesznek a választók kötelező regisztrációjának felvetése is - vélekedett a képviselő.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!