Magyarország

2013.04.03. 08:22

Tóásó-ügy - Külügyminisztérium: mielőbb helyezzék szabadlábra Tóásó Elődöt!

Budapest, 2013. április 2., kedd (MTI) - A Külügyminisztérium ismételten szorgalmazza Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezését.

Budapest, 2013. április 2., kedd (MTI) - A Külügyminisztérium ismételten szorgalmazza Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezését.

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozta azt is: a magyar kormány sürgeti, hogy a bolíviai hatóságok mielőbb nemzetközi elismertségnek örvendő szakértők bevonásával vizsgálják ki Marcelo Soza, a bolíviai kormányt Tóásó Előd ügyében képviselő ügyész lemondásának tisztázatlan körülményeit.

Kiemelték, a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri a Bolíviában jogtalanul fogvatartott Tóásó Előd ügyének alakulását, "a per tárgyalásának újabb és újabb elhalasztását és a tárgyalások helyszíneinek váltogatását".

Különös aggodalommal és nyugtalansággal töltik el a magyar hatóságokat Marcelo Soza ügyész lemondásának tisztázatlan körülményei azt követően, hogy a személyét kompromittáló felvételek kerültek nyilvánosságra - fogalmaztak. Hangsúlyozták, a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy - a brazil és spanyol bűnügyi szakértői vélemény elutasítása után - a bolíviai hatóságok mielőbb nemzetközileg elismert szakértők segítségével vizsgálják ki az ügyet, mert a hangfelvétel tartalma szerint a nyomozást vezető bolíviai szervek fegyverek odahelyezésével manipulálták a 2009-es szállodai letartóztatás helyszínét.

2009. április 16-án Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadic Astorgát.

A külügyi kommüniké szerint a magyar kormány ismételten felhívja a bolíviai kormányt, hogy az ENSZ jogtalan fogva tartást vizsgáló munkacsoportjának ajánlása alapján és a saját büntetőeljárási rendelkezéseinek megfelelően mielőbb biztosítsa Tóásó Előd szabadlábon való védekezésének lehetőségét, valamint a tisztességes, pártatlan és gyors büntetőeljárás lefolytatását - olvasható a közleményben.

Több mint két hét után kedden ismét megjelent a nyilvánosság előtt La Pazban az úgynevezett terrorista ügy vezető ügyésze - aki márciusban lemondott -, hogy az ügyészségnek számot adjon egy a perrel kapcsolatban kínos részleteket feltáró telefonbeszélgetésről, amelyen állítólag az ő hangja hallható. Mint kijelentette, a felvételt manipulálták, ő maga pedig politikai összeesküvés áldozata.

A titkos hangfelvételt egy ellenzéki szenátor tette közzé, és többi között kiderül belőle, hogy a "terrorista ügy" - amelynek 39 vádlottja között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd - bizonyos periratai eltűntek, de Soza már nem léphetett vissza attól, hogy részt vegyen a perben, mert nagy botrány kerekedett volna, ha mindez kiderül. Soza szájából a bizalmasával folytatott beszélgetés során elhangzott az is: a kormányzati (belügy) minisztérium egyik tisztségviselője maga mondta, hogy ha a "terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, "Evo (Morales bolíviai elnök) is bukik".

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!