Magyarország

2013.04.18. 18:57

Új állampapír-forgalmazási pontokat nyit a Magyar Államkincstár

Budapest, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Járási hivatalokban bővíti állampapír-forgalmazói hálózatát a Magyar Államkincstár; az első ilyen értékesítési pontok csütörtökön nyíltak meg Budapest V. és VII. kerületében.

Budapest, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Járási hivatalokban bővíti állampapír-forgalmazói hálózatát a Magyar Államkincstár; az első ilyen értékesítési pontok csütörtökön nyíltak meg Budapest V. és VII. kerületében.

Az államkincstár kiemelt feladatának tekinti a lakossági állampapírok forgalmazását - hangsúlyozta Kandrács Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke az V. kerületi járási hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány kijelölte az utat, hogy a lakossági állampapír-állományt növelni kell, az Államadósság Kezelő Központ kialakított egy termékportfóliót, ami versenyképessé teszi az állampapírokat, a Magyar Államkincstár pedig igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni az ügyfeleket.

Közölte, hogy az államkincstár a most megnyílt forgalmazási helyekkel együtt a fővárosban jelenleg öt helyszínen értékesít lakossági állampapírokat, országszerte pedig a 19 megyeszékhelyen van irodája. A következő hetekben nyolc új értékesítési pont nyitását tervezi az ország egész területén, a későbbiekben pedig ezek száma tovább bővülhet. Ezenkívül különböző rendezvényeken mobil értékesítési pontokkal is megjelenik majd a kincstár.

Az Államkincstár vezetője elmondta, hogy az értékesítő helyen az ügyfelek értékpapírszámlát - Start-számlát, tartós befektetési számlát - nyithatnak, továbbá szerződést köthetnek az internetes és telefonos szolgáltatás igénybevételére. Az utóbbi kiegészítő szolgáltatásokkal akár otthonról is lehetőség van befektetési megbízások adására. Kiemelte, hogy az államkincstár lakossági szolgáltatásai ingyenesek, beleértve a számlanyitást és számlavezetést, továbbá az ügyfelek díjmentes SMS szolgáltatás igénybevételével értesülhetnek a számlájukat érintő tranzakciókról.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: jó és hasznos egy államnak, ha minél inkább saját valutájában, saját lakossága felé adósodik el, és ez az elmúlt két évben megvalósult. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány jelentősen emelkedett, ami azt jelzi, hogy ugrásszerűen nőtt a bizalom a magyar gazdaság és a magyar gazdaságpolitika iránt. Hangsúlyozta, hogy a piac, a külföld bizalma is megvan az ország iránt, ezt bizonyítja a februári devizakötvény kibocsátás sikere is, hiszen a kötvény összegét hatszorosan jegyezték túl, és történelmi alacsony hozamon keltek el a 10 éves állampapírok.

A miniszter szerint az állampapír egy megbízható eszköz, mert amit az állam garantál, azt biztosra lehet venni. Hozzáfűzte: Ciprus példáján jól látható, hogy az Európai Unión belül időnként fölmerülnek törekvések a lakossági betétek megadóztatására, azonban a magyar kormány soha nem fontolgatott ilyet, és a jövőben sem fog ilyet tenni.

"A magyar állam több mint ezer esztendeje működik, tehát abban lehet bízni, hogy amit az államnak az ember magánszemélyként hitelez, azt az állam mindenképpen törleszteni fogja" - jelentette ki Varga Mihály.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!