Magyarország

2013.04.26. 08:49

WikiLeaks-kiszivárogtatás 2006 őszéről, az izraeli gépek 2010-es átrepüléséről és a Kulcsár-ügyről

Washington, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A WikiLeaks kiszivárogtató portál két hónapja közzétett egy internetes levélváltást, amelyet állítása szerint az amerikai Stratfor "globális hírszerző" cég munkatársai folytattak Magyarországgal kapcsolatban, 2010. március 18-én és 19-én.

Washington, 2013. április 25., csütörtök (MTI) - A WikiLeaks kiszivárogtató portál két hónapja közzétett egy internetes levélváltást, amelyet állítása szerint az amerikai Stratfor "globális hírszerző" cég munkatársai folytattak Magyarországgal kapcsolatban, 2010. március 18-én és 19-én.

Az elektronikus üzenetváltásban a 2006-os őszi eseményekről, az izraeli gépek 2010-ben történt, Magyarország feletti, egyébként már akkor nyilvánosságra került átrepüléséről, a Kulcsár-ügyről, valamint egy szíriai pénzváltó 2010. március 17-én történt megöléséről esett szó.

Az üzenetek többsége - amelyeket a texasi központú Stratfor 2013. február 19-i dátummal tette közzé - Paul Noonantól, a Stratfor intézet taktikai elemzőjétől származik, de a levelezés fókuszában egy bizonyos Klara E. Kiss-Kingston közlései álltak, aki az üzenetváltás szerint a cég megfigyelője. Idézetek szerepelnek benne a cég további két további munkatársától, Bayless Parsleytól és Clint Richardstól is.

A levelezésből szerint Kiss-Kingston összefüggést vélt felfedezni egy izraeli gép szerinte megtörtént 2006-os budapesti leszállása (az állítás forrása ismeretlen, a levelezéshez csatolt linkek egyike sem tartalmaz erre utaló megállapítást, bizonyítékot), illetve az azonosítószám nélküli rendőrök által végrehajtott októberi budapesti tömegoszlatások között. A megfigyelő ugyancsak írt a magyarországi korrupcióról, nevezetesen a Kulcsár-ügyről, valamint az izraeli átrepülésekről és egy szíriai pénzváltó haláláról.

"2006 őszén, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök alatt egy izraeli repülőgép szállt le a budapesti repülőtéren 120 katonával, hogy +rutin terrorelhárító gyakorlatot hajtson végre+. A magyar média nem közölt jelentést ennek az izraeli egységnek a távozásáról" - állítja Kiss-Kingston.

"Mindazonáltal ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójának nyilvánvalóan békés megemlékezéseit fekete maszkot viselő, azonosítási szám nélküli rendőri egységek oszlatták fel brutálisan" - tette hozzá.

Azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 2010 januárjában Izraelben járt, de a látogatás napirendje ismeretlen maradt. Majd úgy fogalmazott, hogy ez nem lepi meg, mert az MSZP "szörnyű bajban" van a Magyarország felett feltűnt izraeli gépekkel kapcsolatban. (Itt nyilván a 2010 tavaszán történt, s már akkor nyilvánosságot kapott átrepülésekre célzott: legalábbis az üzenetváltáshoz csatolt magyarázó linkek erre vonatkoznak.)

"Ami a szíriai-magyar személy meggyilkolását illeti, a rendőrség felfedte, hogy a rendőrséget segítette egyebek között a Kulcsár-üggyel kapcsolatban" - írta Kiss-Kingston. S azt állította, "mivel nyilvánvaló, hogy az április 11-i választásokat a konzervatív Fidesz fogja megnyerni, és (a párt) megfogadta, hogy felgöngyölíti a korrupciós ügyeket, mindenkivel, miképp a magyar-szíriaival, aki izraeli kötődésű, tömeges korrupció ügyében tudott volna bizonyítékkel szolgálni, valószínűleg végezni fognak."

Klara E. Kiss-Kingtson a levelezésben megemlítette, hogy az incidens ügyében kapcsolatba fog lépni a közelebbről meg nem határozott "árnyék nemzetbiztonsági szolgálattal".

A Kulcsár-ügyre vonatkozó fejtegetésében Kiss-Kingston azt írta, hogy azt még mindig rejtély övezi és hogy az "talán a legnagyobb pénzügyi csalás volt, amit ennek a századnak a második felében követtek el", amelybe két volt szocialista miniszterelnök is belekeveredett. Azt írta, hogy Medgyessy Péter a "KMH Bank" (valójában az Inter-Europa Bank - a tudósító megjegyzése) vezetője volt, amikor a Kulcsár-ügy felszínre került.

(Kulcsár Attila, K and H Equities brókercégének ügyvezető igazgatója volt, aki 1998 és 2003 között rendkívül magas hozamokat ígérve offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott. 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fokon rá kiszabott nyolcéves büntetést és új eljárásra utasított, egyúttal megszüntette Kulcsár előzetes letartóztatását.)

Kiss-Kingston azt is állította, hogy Kulcsár vallomásában felmerült egy bizonyos "Gyurcsányi" nevű személy neve, mint aki "el tudná tussolni az egész ügyet". Szerinte miután Gyurcsány 2004-ben váratlanul megdöntötte Medgyessy hatalmát, "az egész Kulcsár-ügy lekerült a naprendről."

Paul Noonan azt írta, hogy a szíriait valószínűleg inkább amiatt ölték meg, hogy a korrupcióra vonatkozó, nyilvánosságra hozható információval rendelkezett, mintsem azért, hogy közvetítői szerepet játszott volna Irán vagy terrorszervezetek számára, ami a Stratfor egy korábbi feltételezése szerint izraeli indíték lehetett. Úgy vélekedett, hogy a gyilkosság motivációja inkább "bűnügyi vonatkozású lehet, mint bármi más". Ezt alátámasztandó megemlítette, hogy az áldozat aktatáskáját elrabolták, ami köztörvényes bűncselekményre utal.

Noonan rámutatott, hogy a szíriai lelövésének napján két Gulfstream típusú izraeli felderítő és ellenőrző-irányító repült el Budapest felett, amelyek azonban nem szálltak le.

A WikiLeaks a kiszivárogtatás kapcsán megjegyezte, hogy a Stratfor bizalmas hírszerzési szolgáltatásokat nyújt olyan nagy cégeknek, mint a Lockheed Martin és a Northrop Grumman hadiipari vállalatnak, továbbá állami ügynökségeknek, köztük a belbiztonsági minisztériumnak, a tengerészgyalogságnak, valamint a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökségnek (DIA).

http://search.wikileaks.org/gifiles/?viewemailid=1641485

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!