Magyarország

2013.05.09. 17:13

Az MKB-nál adakozni lehet a hitelkártya-használattal

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az MKB Bank az adakozást megkönnyítő pénzügyi konstrukciót vezetett be, az MKB Jótét Hitelkártyát, amelynek használói civilszervezeteket támogathatnak oly módon, hogy a hitelintézet a kártya forgalmának 1 százalékát eljuttatja az ügyfelek által kiválasztott szervezeteknek.

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az MKB Bank az adakozást megkönnyítő pénzügyi konstrukciót vezetett be, az MKB Jótét Hitelkártyát, amelynek használói civilszervezeteket támogathatnak oly módon, hogy a hitelintézet a kártya forgalmának 1 százalékát eljuttatja az ügyfelek által kiválasztott szervezeteknek.

Nagy Gyula, az MKB vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten mutatta be a tengerentúlon jó ideje népszerű, a hazai porondon azonban újdonságnak számító konstrukciót, a programhoz elsőként csatlakozott négy civilszervezet képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Nagy Gyula elmondta: jelenleg 13 ezer hitelkártyás ügyfelük van, akik havonta átlagosan 300-400 ezer forintot költenek a kártyákkal. Bíznak azonban abban, hogy 200 ezres ügyfélkörükből sokan választják majd a Jótét kártyát, s a civilek támogatói közül is számosan csatlakoznak.

Az MKB az adományozási szokásokról, az adakozási hajlandóságot leginkább akadályozó tényezőkről 1600 fős mintán, saját ügyfélkörében készített felmérése szerint az ügyfelek 30-40 százaléka él az szja 1 százalékos felajánlásának lehetőségével, 15 százalék egyedileg adományoz.

Az adakozást leginkább az átláthatóság és a rendszeresség hiánya, valamint a bonyolult adminisztráció akadályozza a felmérés szerint. A Jótét kártyán keresztül történő adakozás orvosolja ezeket a problémákat, mert a bank jól ismeri azokat a szervezeteket, amelyekkel együttműködik, a támogatás havi szinten, automatikusan megvalósul, s megjelenítik azt is, mire költötte a pénzt a civilszervezet - emelte ki Nagy Gyula.

Lévai Anikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGySz) alapító tagja a tájékoztatón elmondta, az MKB-val 15 éve működnek együtt, számos közös programjuk volt, ezek közül is kiemelkedő a közös ösztöndíjprogram, amelynek keretében száz hátrányos helyzetű gyermek tanulhat egészen a diploma megszerzéséig. Már 18 olyan végzett egyetemistájuk van, akik a mesterdiplomát is megszerezték - tette hozzá.

Hangsúlyozta: határozottan érzékelhető, hogy mára a gazdaságot és társadalmat igazgató erővé váltak olyan értékek, mint például a felelősség, a bizalom és a közösség. Stefano Zamagni olasz közgazdászprofesszort idézve Lévai Anikó felhívta a figyelmet arra: egy vállalat működése során az is profitnak tekinthető, ha minél több embert tesznek boldoggá, adnak nekik megélhetést.

D. Tóth Kriszta, a magyar UNICEF jószolgálati nagykövete arról számolt be, hogy a szervezet egy éve elindította rendszeres adományozási programját, ez idő alatt az oldalon regisztrált, illetve utcáról behozott 2700 támogató révén 6-6,5 millió forint bevételre sikerült szert tenni. Az UNICEF-nek a rendszeresen adományozók havonta átlagosan 3000 forintot juttatnak, ami napi egy kiadós étkezést jelent egy alultáplált gyereknek.

A nyugati és a keleti társadalmak adományozási kultúrája jelentősen eltér - mutatott rá D. Tóth Kriszta. A magyar emberek általában a hozzájuk közeli célokra - például gyógyszerre, tiszta vízre vagy élelmiszerre - adnak pénzt, mégpedig kampányszerűen.

Patzauer Éva, a Csodalámpa Alapítvány ügyvezetője ismertette: az alapítvány 3-18 év közötti életveszélyesen beteg gyermekek kívánságát teljesíti. A tíz éve létrehozott alapítványnak 180 önkéntese van, s eddig több mint 2040 kívánságot teljesítettek már. Patzauer Éva szerint a bizalmatlanságot nehéz leküzdeni, ezen segíthetne egy olyan szervezet, amely a civileket minősíti.

Füzesy Tamás, a United Way Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: a 125 éve működő szervezet több mint 5 milliárd dolláros bevételét kétezer iroda teremti elő. Magyarországon több mint húsz éve jött létre az alapítvány, amely összegyűjti a pénzt, átlátható módon továbbítja a szervezeteknek, s be is számol felhasználásáról a vállalatoknak. A támogatások Füzesy Tamás szerint 2010-ig folyamatosan nőttek, a 2008-as válság óta azonban csökkennek. Az 1 százalékos szja felajánlásának lehetőségéről - ezt annak idején ők javasolták - úgy vélekedett, ez egyrészt útmutatóul szolgál, ugyanakkor gát is, mert ezzel sokan letudják az adományozást.

A kártyán keresztül támogatható szervezetek (még bővülő) listája: Magyarországi Református Egyház, Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, Bátor Tábor Alapítvány, SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Gyermekkor Alapítvány, UNICEF, United Way (Erőforrás Alapítvány), Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány, Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, Bethesda Kórház Alapítvány, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület, Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, Betegápoló Irgalmasrend, Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!