Magyarország

2013.05.30. 16:50

Értékesítené tulajdonosa a Balettintézetet

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Eladná az Andrássy úti egykori Balettintézet épületét a tulajdonos Banco Commercial Portugues, ha talál megfelelő vevőt - írta csütörtöki számában a Figyelő.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Eladná az Andrássy úti egykori Balettintézet épületét a tulajdonos Banco Commercial Portugues, ha talál megfelelő vevőt - írta csütörtöki számában a Figyelő.

A lap szerint a portugál bank magyarországi képviselője, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda hétfőn erről tárgyalt is a terézvárosi önkormányzattal.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), a VI. kerület polgármestere az önkormányzat honlapján közzétett állásfoglalásában megerősítette ezt, és jelezte: a bank olyan, biztos anyagi háttérrel rendelkező befektetőnek akarja értékesíteni az ingatlant, aki a lehető leghamarabb el tudja kezdeni a palota felújítását. Jelenleg négy komoly befektetővel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat - tette hozzá.

A polgármester álláspontja szerint "a kapott ígéret nem sok", ugyanakkor évek óta először legalább van remény arra, hogy a balettintézet sorsa rövid időn belül - így vagy úgy - rendeződik. Bármilyen jogszerű megoldás szülessen is, a cél az, hogy "épített örökségünk legszebb darabjai újra régi fényükben pompázhassanak" - írta.

Hassay Zsófia arra is kitért: feltett szándékuk, hogy a terézvárosi műemlék épületek állagmegóvásáért, felújításáért mindent megtegyenek, a jog biztosította kereteken belül. Megjegyezte: a fővárossal és a kormányzattal együtt dolgoznak a lehető legjobb törvényjavaslat előkészítésén, amely reményeik szerint egyszer és mindenkorra megakadályozza, hogy az ingatlanokat befektetési céllal megvásárlók figyelmen kívül hagyják a köz érdekeit.

A polgármester állásfoglalása szerint a készülő jogszabály minden, a világörökségi területen ingatlant vásárló befektetőt kötelezne arra, hogy belátható időn belül fejlessze, újítsa fel a tulajdonában álló épületet. Ha a beruházó saját hibájából nem tesz eleget a kötelezettségének, akkor első lépésben nagy összegű pénzbírságot szabnának ki, majd a következő körben az állam akár vissza is vásárolhatná vagy kártalanítással visszavehetné az ingatlant. A szankciók a jelenlegi tulajdonosokra is vonatkoznának, azaz a balettintézetet is érintené - emelte ki.

A polgármester jelezte: az önkormányzat - miként a korábbiakban, úgy most is - kimondottan szorgalmazta a kapcsolatfelvételt az ingatlanok tulajdonosaival, hogy megismerje szándékaikat, elképzeléseiket, hiszen a legjobb megoldásnak tartja, ha az épületek gazdái végzik el az ígért felújításokat.

Az MTI az ügyben kereste a portugál bankot képviselő ügyvédi irodát is, de még nem sikerült elérnie.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!