Magyarország

2013.05.24. 09:34

Fővárosi Közgyűlés - Módosítanák a taxirendeletet

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Módosítaná a főváros az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: enyhülhet a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

Budapest, 2013. május 24., péntek (MTI) - Módosítaná a főváros az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: enyhülhet a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

A főváros honlapján pénteken közzétett előterjesztés szerint azokra, akiknek az április 18-ai kihirdetés napján volt engedélyük, 2014. január 15-ig nem vonatkoznának az autó korhatárára vonatkozó szabályok, január 16. és 2015. június 30. között pedig maximum 15 éves autóval is taxizhatnának. A rendeletben eredetileg szereplő 10 éves korhatári megkötést rájuk csak 2015. július elsejétől kellene alkalmazni.

Akiknek viszont a rendelet kihirdetésének napján nem volt érvényes taxiengedélyük, azok már csak 10 évnél fiatalabb autóval kezdhetnének taxizni.

A járművek teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseket szintén csak 2015. július elsejével kellene alkalmazni azok esetében, akiknek április 18-án, a kihirdetés napján volt taxiengedélyük.

Változhat a szabadjelzők kinézete is, arra felül piros, alul pedig zöld LED-es állapotjelző is kerülhet, mert - mint az előterjesztők fogalmaznak - a szabadjelző nem minden esetben alkalmas arra, hogy a foglaltságot jelezze. Emellett a kombi járműveknél a csomagtér számításának eltérő módja miatt 390 literes minimális méretet határoznak meg az eredeti 430 liter helyett.

Ezeken kívül technikai jellegű módosításokat is tartalmaz az előterjesztés, ezek a matricákon lévő betűszínre, egyes matricák méretére, illetve a tarifatáblázatra vonatkoznak.

Az előterjesztésről várhatóan a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén döntenek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!