Magyarország

2013.05.08. 15:22

Hitelezés 2013 - Bankvezetők optimisták az MNB hitelprogramjával kapcsolatban

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - A Hitelezés 2013 konferencián részt vevő bankvezetők optimistán ítélték meg az MNB növekedési hitelprogramját szerdán Budapesten.

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - A Hitelezés 2013 konferencián részt vevő bankvezetők optimistán ítélték meg az MNB növekedési hitelprogramját szerdán Budapesten.

A magyarországi hitelezés hamarosan fellendül, a bankok a növekedésben, a hitelezés bővítésében érdekeltek, ehhez hozzájárul a jegybank hitelprogramja - vélték a megszólaló bankvezetők a Portfolio.hu gazdasági hírportál szakmai rendezvényén.

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója elmondta: akár külföldi érdekeltségű bankról, akár többségi belföldi tulajdonú pénzintézetről legyen szó, a közös cél a hitelezés újbóli beindítása, bővítése.

Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója kiemelte: az elmúlt években a magyarországi bankszektor jelentős veszteségeket szenvedett el, de a stabilitásért hozott áldozatok megteremtették az alapot arra, hogy a hitelezés bővítése bekövetkezzen.

A tőkehelyzet oldaláról nincs korlátja a hitelezés növekedésének - vélekedtek a bankvezetők.

Gyuris Dániel elmondta: az elmúlt három évben a folyamatosan változó szabályozási környezet nehezítette leginkább a magyarországi bankszektor helyzetét. Úgy vélte ugyanakkor: a bankadót leszámítva a kormány tartotta a szavát a bankszektorral szemben.

Nagy kérdés, hogyan lehet a növekedést beindítani, mert a stabilitás árán elbukott növekedési esélyeket újra meg kell teremteni - mondta Gyuris Dániel. Rámutatott: a bankrendszer számos gonddal szembesült az elmúlt hónapokban a kormányzati intézkedések miatt. Az érzékelhető, hogy a kétoldalú egyeztetések során már szakmai alapon zajlanak a tárgyalások - fűzte hozzá.

"Nagyon sok bankvezért ki fognak rúgni, ha nem indul be a hitelezés Magyarországon" - mondta Jelasity Radován. Kiemelte: van érdeklődés a hitelek iránt, de nagy a különbség a bankok elvárásai és az ügyfelek hitelképessége között. A meglévő hitelportfólió minőségének javítását elsősorban a gazdasági növekedés beindulása segítené - mondta az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

Simák Pál, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte: sok elégedetlen ügyfél lesz, akik arra panaszkodnak majd, hogy nem kapnak a hitelkeretből, hisz a keretösszeg kicsi ahhoz, hogy mindenki részesedjen belőle.

Hozzátette: nagyon nehéz szinten tartani a lakossági hitelállományt, az MKB Bank a lakossági ügyfélkörben és a projektingatlan-finanszírozás terén lát még romló tendenciát a nem teljesítő hitelek arányában.

Az MKB elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt hetekben rekordszámú megkeresést kaptak, döntően a hitelkiváltás iránt érdeklődnek a bank ügyfelei.

A jegybanki hitelprogram népszerű lesz, hiszen már most látható, hogy nagyon komoly az ügyfelek érdeklődése - közölte Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgatója. Úgy ítélte meg, reálisan arra lehet majd számítani, hogy 10-30 százalékban fog pótlólagos forrást jelenteni a program a kkv-k számára.

Az árfolyamgáttal kapcsolatban Gyuris Dániel elmondta: szakmailag több nemzetközi szervezet is pozitívan értékelte a konstrukciót, a kérdés az, hogy a rendelkezésre álló idő alatt be lehet-e hozni a leginkább rászoruló ügyfeleket.

Az elnök-vezérigazgató becslése szerint az ügyfelek 60-70 százalékának lett volna indokolható az árfolyamrögzítés igénybevétele.

Gyuris Dániel elmondta: a már bejelentkezett ügyfelek a képzettebb, felkészültebb banki partnerek közé tartoznak. Rámutatott: a 38 százalékos átlagos belépési arányhoz képest van olyan bank, ahol már 60 százalék fölé emelkedett az árfolyamgátba belépett ügyfelek hányada.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!