Magyarország

2013.05.28. 18:11

Iszapömlés - Szemtanúkat szembesítettek

Veszprém, 2013. május 28., kedd (MTI) - Egymásnak ellentmondó vallomásaik miatt szembesítették a gátszakadáskor Kolontáron dolgozó vízvezeték-szerelőket a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper keddi tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken. A tanúk szembesítése az időpontokat és látottakat illetően részben eredményes volt.

Veszprém, 2013. május 28., kedd (MTI) - Egymásnak ellentmondó vallomásaik miatt szembesítették a gátszakadáskor Kolontáron dolgozó vízvezeték-szerelőket a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper keddi tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken. A tanúk szembesítése az időpontokat és látottakat illetően részben eredményes volt.

Az első fokon eljáró büntetőtanács meghallgatta a Bakonykarszt Zrt. két vízvezeték-szerelőjét, aki a gátszakadás napján, 2010. október 4-én Kolontáron, a Malom utcában vízórákat cserélt. Az első szemtanú szerint éppen ebédelni indultak, amikor a főútról látták, hogy a X-es tározó tetején átfröccsen a vörösiszap. Visszafordultak a tározók felé, majd a szivattyúházhoz hajtottak, mivel a szántóföld addigra már vörös volt. Felidézte, hogy a tizennegyedrendű vádlott P. Sándor szivattyúkezelőt - akit kollégája személyesen ismert - felvitték a X-es melletti X/a tározóhoz, de akkor még nem gondolták, hogy baj lesz, és leomlik a gátfal egy része.(A vádirat szerint a katasztrófa 12 óra 14 perckor következett be.)

A tanú a felolvasott nyomozati vallomását több helyen kijavította, közben összezavarodott, és azt mondta, hogy inkább a nyomozati vallomását tartaná fenn.

Szabó Györgyi tanácsvezető bíró ismertette a szerelők céges autójába szerelt GPS nyomkövető adatait és a híváslistákat: a vízmű dolgozói 12 óra 22 perc és 12 óra 33 perc között a X-es tározó közelében fotóztak, mégsem értesítették a hatóságokat. Egyikük szerint azért nem, mert vezetés közben nem telefonál. A bíró többször rámutatott, hogy mivel a szemtanú vallomása szakértői véleményt alapoz meg, kijelentéseinek súlya van.

A tanúk szembesítése részben eredményes volt, de arra eltérően emlékeztek, hogy láttak-e a gáttestből kiszakadó faldarabokat.

A Bakonyerdő Zrt. két munkatársa a X-es tározó később átszakadt északnyugati sarkánál egy-másfél méterrel a talajszint felett szivárgó vizet észlelt négy nappal katasztrófa előtt, amikor vadlesen ott járt. A pápai erdészet vezetője - aki magát laikusnak nevezte - bírói kérdésére azt mondta, a vélt problémát nem jelezte sem hatóságnak, sem a cégnek. Az üzemi területre belépési engedély nem volt. A tárgyaláson mindkét erdész vízfolyásra módosította a látott jelenséget - a tanácsvezető által felolvasott vallomásukban még buzgárról beszéltek.

Az ajkai vasút állomásfőnökének vallomása szerint aznap 12.25 és 12.30 között kétszer volt áramszünet, a Budapest-Szombathely gyorsvonat késéssel, 12 óra 40 perckor indult el Ajkáról. Fenntartotta a nyomozás során tett vallomását, hogy a vasúti berendezés Devecser irányába foglaltságot jelzett, majd a timföldgyár diszpécsere, a negyedrendű vádlott Sz. Tibor hívta telefonon, hogy baj van, a tározóból kiömlő anyag veszélyezteti a vasútvonalat. A gyorsvonatot ezután visszahívták az állomásra.

A Mal ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, 15 ember ellen. A büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

A perben szerdán MÁV-dolgozókat hallgatnak meg tanúként.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!