Magyarország

2013.05.31. 18:41

Kétoldalú és regionális együttműködésről tárgyalt Martonyi János Brüsszelben

Brüsszel, 2013. május 31., péntek (MTI) - A Magyarország és Belgium közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről, elmélyítéséről és a Benelux-térség, valamint a visegrádi országok közötti együttműködésről is tárgyalt Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben, ahol Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője fogadta munkaebéden.

Brüsszel, 2013. május 31., péntek (MTI) - A Magyarország és Belgium közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről, elmélyítéséről és a Benelux-térség, valamint a visegrádi országok közötti együttműködésről is tárgyalt Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben, ahol Didier Reynders, a belga diplomácia vezetője fogadta munkaebéden.

A találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét politikus kitért arra, hogy Magyarország pár héten belül átveszi a V4-csoport soros elnökségét. Martonyi János pedig megerősítette, hogy Magyarország is folytatni fogja az együttműködést a Benelux-országokkal. Reynders úgy vélekedett, hogy a két országcsoport együttműködéséből fakadóan lehetőség nyílhat a közös álláspontok jobb érvényesítésére.

A magyar külügyminiszter a kétoldalú diplomácia fontosságát hangsúlyozta, amellett, hogy belga kollégájával rendszeresen találkozik az uniós tanácskozásokon.

"Sokszor mondják, hogy mi, külügyminiszterek többször látjuk egymást, mint a feleségeinket" - jegyezte meg Martonyi, aki szerint Magyarország és Belgium kapcsolata "közeli és baráti". Mint fogalmazott, most azért látogatott Brüsszelbe, hogy ennek új lendületet adjon, elmélyítse és erősítse a két ország kapcsolatát.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy röviden gazdasági kérdésekről is tárgyalt belga kollégájával. A tárcavezető kifejtette, hogy szívesen látna minél több új belga befektetőt Magyarországon. Nagyra értékeljük a belga KBC bank magyarországi leányvállalata, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) tevékenységét - tért ki külön a pénzintézetre Martonyi.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy szóba került-e a találkozón az, hogy Magyarország különadót vetett ki pénzügyi szektorra, amelyben a belga KBC is érintett, Didier Reynders azt válaszolta: ő maga is volt pénzügyminiszter a válság idején, és vetett is ki adókat bankokra, ezért pontosan tudja, hogy ez néha elkerülhetetlen.

"Az egyetlen kérés az, hogy jöjjön létre jó párbeszéd a magyar pénzügyminiszter és a bankok között" - fogalmazott a belga külügyminiszter, aki arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez nem csak a bankszektor számára fontos, hanem ahhoz is, hogy a jövőben több belga befektető ruházzon be Magyarországon.

"Magyarország számára is nyilván fontos, hogy olyan nemzetközi partnerei legyenek, akik tartósan az országban maradnak, és bővítik tevékenységüket" - húzta alá Reynders, aki megerősítette, hogy örülne, ha minél több belga cég, közepes és kisvállalkozás fektetne be Magyarországon.

Reynders arról is beszámolt, hogy a találkozón arról is tájékozódni szeretett volna, hogyan áll Magyarország és az Európai Bizottság közötti vita a magyar alaptörvény módosításáról. Martonyi János kijelentette: jó esélyt lát arra, hogy az Európai Bizottsággal rendeződjenek az ezzel kapcsolatos vitás kérdések.

"Nyitottak vagyunk a párbeszédre bármilyen szinten, bármilyen időpontban, és bízunk abban, hogy a vitás kérdéseket hamarosan rendezni tudjuk" - nyomatékosította a külügyminiszter, aki azt is világossá tette, hogy erről Magyarország mindenkinek minden tájékoztatást megad, mert nagyon fontos, hogy mindenki megfelelő információkkal rendelkezzen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!