Magyarország

2013.05.13. 14:50

Külügyminisztérium: nem befolyásolja a magyar-ausztrál jó kapcsolatokat a budapesti nagykövetség bezárása

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Magyarországnak meggyőződése, hogy a magyar-ausztrál kapcsolatok megmaradnak a korábbiakhoz hasonló jó szinten a budapesti ausztrál nagykövetség bezárása ellenére - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Magyarországnak meggyőződése, hogy a magyar-ausztrál kapcsolatok megmaradnak a korábbiakhoz hasonló jó szinten a budapesti ausztrál nagykövetség bezárása ellenére - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a Külügyminisztérium délelőtt hivatalosan is értesült arról, hogy az ausztrál kormány úgy döntött: az ország bezárja budapesti nagykövetségét. Ennek oka kizárólag az ausztrál költségvetési megszorítás, és "nem tükrözi kétoldalú kapcsolataink állapotát" - hangsúlyozta.

Közölte, a tárca "sajnálattal, de megértéssel" fogadta az ausztrál lépést, hozzátéve, Magyarország is "nem olyan régen bezárt külképviseleteket", így "jól tudjuk, hogy miről van szó".

Remélhetőleg ez átmeneti intézkedés lesz, és Ausztrália hamarosan újra megnyitja budapesti külképviseletét, hiszen Magyarország a közeljövőben éppen Melbourne-ben nyit főkonzulátust és Sydneyben is konzuli irodát működtet majd - emelte ki Kaleta Gábor.

Úgy fogalmazott, Ausztrália egyre inkább az ázsiai és csendes-óceáni térségre összpontosítja erőforrásait, és Közép-Európában "korántsem minden államban volt jelen", öt nagykövetséget működtetett a régióban, és több fontos országban eddig sem volt külképviselete.

Magyarországnak meggyőződése, hogy a kétoldalú kapcsolatokat - "még ha ez egy kis kihívást jelent is" - a korábbiakhoz hasonlóan jó szinten tartják majd, hiszen a két ország mélyen elkötelezett a közös értékek és célok mellett - mondta Kaleta Gábor. A közös értékek és célok között említette az afganisztáni szerepvállalást az ottani stabilitás megteremtésében, valamint - emlékeztetett - Magyarország képviselte Ausztráliát Szíriában, amíg a damaszkuszi magyar nagykövetség működött.

A tárca sajtófőosztályának vezetője kitért arra is, hogy mintegy 70 ezerre tehető az Ausztráliában élő magyarok lélekszáma, ezért Magyarország nemzetpolitikai célja, hogy segítse identitásuk megőrzését.

Az ausztrál média hétfőn jelentette, hogy a külügyet és a bevándorlók segélyezését érintő költségvetési takarékoskodáshoz kapcsolódóan Ausztrália bezárja budapesti nagykövetségét. A híradások szerint Julia Gillard kormánya a költségvetési hiányt csökkentő több milliárd dolláros megszorítást jelent be kedden. Bob Carr külügyminiszter hétfőn elmondta: tárcája is kiveszi részét a költségek csökkentéséből, a legjelentősebb tétel egy nagykövetség, mégpedig a budapesti bezárása lesz.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!