Magyarország

2013.05.16. 08:57

Lezsák: egyre többre képes az ország

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az elmúlt 30 év értékelésekor megállapítható, hogy "ennyire voltunk képesek", de úgy tűnik, az ország most már egyre többre képes - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy szerdai budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Budapest, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az elmúlt 30 év értékelésekor megállapítható, hogy "ennyire voltunk képesek", de úgy tűnik, az ország most már egyre többre képes - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy szerdai budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

A Hitel című folyóirat által Emelkedünk vagy süllyedünk? címmel rendezett eseményen Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese azt mondta: a kérdés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az elmúlt 25 évben felnőtt egy új generáció, amely "kérdez és számon kér", és ennek meg is kell felelni.

Lezsák Sándor kijelentette: "ez a mi országunk, így, ahogy van", a magyarokkal, akik mindent megtesznek, hogy az ország erősebb legyen, a nemzet emelkedjen.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: bár Európában válság van, "legalább akkora lehetőség áll előttünk", mint a nyolcvanas évek végén, és most már sok tapasztalat birtokában, tudatosabban lehet készülni a jövőre.

Bíró Zoltán irodalomtörténész úgy látja, bár most emelkedik az ország, előtte 20 évig süllyedt, így nehéz elkezdeni az emelkedést.

A jelenlegi emelkedés biztatás, azt sugallja, hogy van ereje a nemzetnek a megmaradáshoz - mondta. Hozzáfűzte: ez az erő azonban a népesség, az erkölcsök és a szellem tekintetében is fogyatkozik, és kérdés, hogy mit tesz a nemzet, különösen, hogy a nemzetközi körülmények nem kedvezőek.

Gazsó L. Ferenc a rendszerváltást végigkísérő problémákról szólva felvetette: az antiszemitizmus olyan kártya, amelyet időről időre kijátszanak.

Kulin Ferenc irodalomtörténész közölte: a jövőben is aktuális marad ez a kérdés. Emlékeztetett arra, hogy az MDF még a kormányra jutása előtt felkarolta az ortodox zsidóság ügyét, ezzel kizárta, hogy azzal vádolják: antiszemita párt szerveződne.

Ezzel az "ócska trükkel" a szabad demokraták támadták az MDF-et - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy rendszerváltozás vagy rendszerváltás történt, Bíró Zoltán annak a véleményének adott hangot, hogy rendszerváltás történt Magyarországon, hiszen a rendszer teljes egészében megváltozott: egyebek mellett a politika, a gazdaság és a jogrendszer.

"A régi gárda azonban pillanatok alatt nagyszerűen alkalmazkodott" az új rendszerhez, és ugyanolyan jó kapitalistának mutatkozott, mint amilyen jó kommunistának korábban - jelentette ki. Hozzátette: a rendszerváltozás után 20 évig nem jött létre igazi vezető réteg az országban.

Lezsák Sándor a rendszerváltozással kapcsolatban megjegyezte: a megalakuló MDF-kormányban volt tisztességes szándék, akarat, és ha akkor kétharmados többséget szereztek volna, másként alakult volna az ország sorsa.

Kulin Ferenc azt mondta: az elmúlt 23 évben megjelentek azok a politikusok, akik ugyanazon értékek mellett elkötelezettek, mint amelyek mellett 1987-től ők is kiálltak.

A konzervatív oldalon megvan a bizalom irántuk, és remélhetőleg ez tovább erősödik a következő években - fűzte hozzá.

Bíró Zoltán szerint az a harc, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök "szabadságharcként" meghirdetett, "jogos volt", hiszen ma a nemzetek létéért folyik a harc, és mint rámutatott, ez egyre inkább megfigyelhető több nyugati országban is.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!