Magyarország

2013.05.28. 14:20

OGY - Pintér: eredményesebb volt a rendőrség az elmúlt évben

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Eredményesebb volt a rendőrség az elmúlt egy évben, amit az is mutat, hogy mind az emberölések, mind pedig közterületen elkövetett bűncselekmények száma csökkent, míg a felderített esetek száma nőtt - mondta Pintér Sándor kedden, Budapesten.

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Eredményesebb volt a rendőrség az elmúlt egy évben, amit az is mutat, hogy mind az emberölések, mind pedig közterületen elkövetett bűncselekmények száma csökkent, míg a felderített esetek száma nőtt - mondta Pintér Sándor kedden, Budapesten.

A belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén beszámolójában kiemelte: a felmérések alapján az állampolgárok megítélése szerint javult a közbiztonság Magyarországon.

Kiemelte: a büntetés-végrehajtási intézetekre ugyan túlzsúfoltság jellemző, de próbálják enyhíteni. A fő cél, hogy ezek az intézetek az elítéltek foglalkoztatásával tartsák el magukat, és ennek érdekében jelentős lépéseket tettek, például egy olyan péküzemet adtak át, amely 9 ezer embert lát el.

Pintér Sándor kifejtette: a családon belüli erőszak problémájára oda kell figyelni, 2012-ben 6390 eset volt, az előző évben pedig 6382, így minimális az emelkedés. Az áldozatokat tekintve sem történt nem nagy változás: 75 százalékban nők, 25 százalékban férfiak sérelmére követték el ezeket a bűncselekményeket - közölte. Megjegyezte: igyekeznek államigazgatási szerveket, például a gyámügyet is bevonni a helyzet kezelésébe.

A balesetek minden fajtája esetében csökkenés tapasztalható, ennek oka az is, hogy a bírságolási gyakorlat jelentős mértékben változott - vélekedett a belügyminiszter. Zagyva György Gyula (Jobbik) kérdésére hozzátette: a rendőrök a jelenlegi törvényeket megfelelően alkalmazzák, a közlekedési táblákat azonban nem a rendőrök helyezik ki, ők csak szabályokat tartatják be.

Az uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatban a tárcavezető hangsúlyozta: 2012-ben 378 ilyen jellegű bűncselekmény volt, az esetek jelentős részében az elkövetők előzetes letartóztatásba kerültek. Kulcsár Gergely (Jobbik) érdeklődésére elmondta: az eljárás során a tanúk gyakran visszavonják a vallomásukat, 76 százalékban mégis eredményesek voltak az eljárások.

Szabó Timea (független) hozzászólásában azt mondta: "megalázzák a tanárokat új iskolaőri rendszerrel". A belügyminiszter emlékeztetett: az iskolarendőrség gondolata először azért merült fel, hogy megelőzzék a közlekedési baleseteket az iskolák közelében. A másik ok, hogy kábítószerárusok jelentek meg az iskolák környékén. A tanárok gyakran kérnek segítséget, hogy biztonságot teremtsenek az iskolákban - mondta. Hozzátette: az iskolán belüli erőszakot és kábítószer-kereskedelmet meg kell akadályozni.

Ugyancsak a független képviselő kérdésére mondta el Pintér Sándor azt is, hogy a kiskorúak előzetes letartóztatása csak kiemelt bűncselekményekben, meghatározott esetekben lehetséges, de amikor egy diák megöl a másikat, indokolt.

Wittner Mária (Fidesz) érdeklődésére a belügyminiszter kifejtette: tüntetést rendőri eszközökkel feloszlatni nem kellett az elmúlt évben, mert a megelőző munka és a helyszíni rendőri fellépés megfelelő volt. A Fidesz székházánál szervezett demonstrációról közölte: a közterületen történt tevékenységet a rendőrség ellenőrizte, magánterületen azonban csak igény esetén avatkozhat be, és ilyen kérés nem érkezett.

Varga László (KDNP) kérdésére a tárcavezető arról is beszélt, hogy a benzinkutakat fizetés nélkül elhagyók esete valóban probléma, ezért együttműködést kezdeményeztek a nagyobb benzinkútkezelőkkel, így a Mollal, hogy rendszámfelismerő rendszer kiépítésével szorítsák vissza az ilyen bűncselekményeket.

Lendvai Ildikó (MSZP) arról érdeklődött, hogy a kényszervallatás enyhébb formái, "az egy-kétpofonos" esetek mennyire elterjedtek. A belügyminiszter hangsúlyozta: minden olyan esetet, amikor egy rendőr bűncselekményt követ el, parancsnoki vizsgálat követ - közölte.

Kulcsár Gergely kérdésére a tárcavezető kijelentette: jelentős illegális migráns- és menekülthullám érte el az országot. Ezért volt szükség a menedékjogi őrizet bevezetésére, a menedékkérők őrizetbe vételi lehetősége az EU-ban létező gyakorlat. Mivel a táborok megteltek, újabb zárt és nyílt táborokat akarnak létrehozni - jegyezte meg.

A jobbikos képviselő a hétvégi DVSC-Ferencváros futballmérkőzésen alkalmazott rendőri fellépésről is kérdezte Pintér Sándort, aki úgy válaszolt: a kialakult garázda magatartást akarta kezelni a rendőrség, és hamarosan elkészül a jelentés a történtekről. Sajtóhírek szerint a vasárnapi bajnoki mérkőzés után egy rendőri beavatkozás során rosszul lett egy kilencéves kislány, vélhetően a szemébe kerülő könnygáztól. Az FTC honlapján az olvasható, hogy a klub írásbeli tájékoztatót kér a rendőrségtől a beavatkozás okáról.

A belügyminiszter beszámolóját a bizottság 12 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!