Magyarország

2013.05.10. 15:52

Rigai konferencia az uniós fejlesztési együttműködésről, Hörcsik Richárd

Riga, 2013. május 10., péntek (MTI) - Az uniós fejlesztési együttműködésről tartott kétnapos tanácskozást a Balti Közgyűlés Rigában, a fórumon Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke ismertette a visegrádi országok tapasztalatait.

Riga, 2013. május 10., péntek (MTI) - Az uniós fejlesztési együttműködésről tartott kétnapos tanácskozást a Balti Közgyűlés Rigában, a fórumon Hörcsik Richárd, a magyar Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke ismertette a visegrádi országok tapasztalatait.

A politikus pénteken az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a konferencián az EU fejlesztési politikájáról, a különböző térségek együttműködési lehetőségeiről és hatékonyságának növeléséről tárgyaltak. Az unióban a válság hatására csökkent a fejlesztésre fordítható pénzek összege. Ebben a helyzetben erősíteni kell a tagországok közötti kooperációt, hogy elérjék a kitűzött célokat, egyebek között a szegénység visszaszorítását.

A fórumon Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos hangsúlyozta, hogy fejlesztés nélkül nincs béke, nem tartható fenn az adott országban a társadalmi rend és környezet. Szólt arról az ellentmondásról is, hogy az unióba illegális bevándorlók tartanak, miközben az egyes EU-országokban 20 százalékos a munkanélküliség aránya. Felvetette, miképpen lehet a bevándorlók tömegeit hazájukban tartani, megelőzendő az illegális migrációt. Úgy vélekedett, hogy ezt többek között a demokratizálódás, az oktatás és az egészügy fejlesztésének segítségével lehet elérni.

A találkozón tapasztalható volt, hogy miközben az EU az afrikai, és Magreb-országokra összpontosítaná fejlesztéseit, addig a balti államok azt a szomszédos országokra, Fehéroroszországra, Moldovára és Ukrajnára irányítanák.

Hörcsik Richárd a visegrádi országok álláspontját ismertetve arról beszélt, hogy térségünk államai azoknak a tapasztalatoknak az átadásával kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez, amelyeket az 1990-es évekbeli rendszerváltozás, a piacgazdaság, a parlamenti demokrácia megteremtése során szereztek. Fő szempontja a fejlesztésnek a régióban is a szegénység visszaszorítása. Magyarország egyben kiemelt szerepet tulajdonít a vízpolitikának, mert a jövőben nagyon jelentős szerepet játszik majd az ivóvíz-szolgáltatás, a szennyvízkezelés, az integrált vízgazdálkodás, valamint a nemzetközi vízügyi együttműködés. Ezeknek a problémáknak a megvalósításában Magyarország vezető szerephez kíván jutni. Ennek egyik állomása az lesz, hogy idén októberen Budapesten rendezik a Víz Világtalálkozóját - hangoztatta Hörcsik Richárd.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!