Magyarország

2013.05.29. 18:10

Túlzott deficit - A Fidesz és az MSZP EP-képviselői egyaránt üdvözlik az Európai Bizottság javaslatát

Brüsszel, 2013. május 29., szerda (MTI) - A Fidesz és az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja egyaránt nyilatkozatban üdvözölte - bár gyökeresen eltérő módon értelmezte -, hogy az Európai Bizottság szerdán a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését indítványozta.

Brüsszel, 2013. május 29., szerda (MTI) - A Fidesz és az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja egyaránt nyilatkozatban üdvözölte - bár gyökeresen eltérő módon értelmezte -, hogy az Európai Bizottság szerdán a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését indítványozta.

"A mai döntés igazolja a magyar kormány és a magyar polgárok által az államháztartás konszolidációja érdekében az elmúlt években megtett erőfeszítéseket. Magyarország költségvetési hiánya az Európai Unióba való 2004-es belépését követően először stabilizálódik tartósan 3 százalék alatti szinten. Magyarország így lekerül arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok juttatták" - olvasható a fideszes EP-képviselők nyilatkozatában.

"A kedvező döntés a magyar állampolgárok áldozatvállalásának az eredménye. Ők fizették meg a deficitcsökkentés árát, amely az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt lett ilyen magas" - hangoztatták a szocialisták.

A fideszes nyilatkozat arra emlékeztetett, hogy 2002-ben Magyarország még a térség éllovasa és a legjobban teljesítő állama volt, a nyolcéves szocialista-szabaddemokrata kormányzás azonban az országot a térség leggyengébben teljesítő sereghajtójává, súlyos gazdasági és szociális válsággal küzdő országává züllesztették le 2010-re.

"A Gyurcsány-Bajnai kormányok azonban nemcsak súlyosan eladósították, csődbe vitték és IMF gyámság alá helyezték az országot, hanem azáltal, hogy éveken át semmit nem tettek az ország államháztartásának rendbetétele és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében, még az uniós források kifizetését is veszélyeztették" - szögezték le állásfoglalásukban a fideszes EP-képviselők. Szerintük "a mai döntés egyértelmű üzenet Európából: Magyarország rendbe tette pénzügyeit és 9 év után ismételten stabil költségvetési politikát folytat".

Az MSZP-s EP-képviselők nyilatkozata ugyanakkor úgy véli: döntésével az Európai Bizottság a magyar állampolgárok helyzetét akarta javítani. A bizottsági javaslat - tették hozzá - "egyben bizonyíték arra, hogy az európai intézmények nem kívánják büntetni a magyar népet, cáfolva ezzel az Orbán-kormány hazug állításait, unióellenes támadásait".

A szocialisták szerint a lépés egyben azt is tükrözi, hogy Magyarország európai partnerei bíznak abban: 2014-től változás következik be Magyarországon.

"Az új baloldali kormány leszámol az Orbán-kormány növekedést fékező, szegényellenes, munkahelyromboló gazdaságpolitikájával" - helyezték kilátásba.

Az MSZP EP-delegációja úgy látja: "a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése lehetőség arra, hogy Magyarország a Fidesz hároméves ámokfutása után ismét növekedési pályára állhasson".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!