Magyarország

2013.05.29. 16:30

Túlzott deficit - Elemzők: javulhat az ország megítélése, felminősítés is lehet

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - Kedvezőbb befektetői megítélés alá eshet Magyarország annak köszönhetően, hogy az ország kilenc év után kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, egy éven belül fel is minősíthetik az országot a hitelminősítők - vélik az MTI által megkérdezett elemzők.

Budapest, 2013. május 29., szerda (MTI) - Kedvezőbb befektetői megítélés alá eshet Magyarország annak köszönhetően, hogy az ország kilenc év után kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, egy éven belül fel is minősíthetik az országot a hitelminősítők - vélik az MTI által megkérdezett elemzők.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője egyértelműen pozitív hírnek nevezte, hogy az Európai Bizottság az eljárás megszüntetését javasolja.

Az, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, a magyar gazdaság helyzetén közvetlenül nem, csak közvetetten, a piac stabilizálásán keresztül segít - vélekedett a szakértő. Török Zoltán kifejtette: az országot sok szempont alapján ítélik meg, és ez egy fontos tényező ebből a szempontból, hiszen a döntés azt jelzi, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint Magyarországon idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, vagyis hogy az ország költségvetési helyzete stabil.

A mostani döntés abban is segíthet Török Zoltán szerint, hogy Magyarországot felminősítsék a következő egy éven belül.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint várható volt a szerdán bejelentett döntés, az elemzők optimistább része már az év elején várta, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ő alapvetően pesszimistább volt, több plusz intézkedést látott szükségesnek, de végül a kormány által bejelentett intézkedések elegendőnek bizonyultak.

A bejelentés a következő hetekben az országról alkotott kép árnyalását jelentheti majd azok számára, akik messzebbről nézik Magyarországot. Ehhez, - vagyis hogy Magyarországot átrakják egy másik csoportba a nemzetközi háttér, és pozitív adatok is hozzájárulhatnak. "A mai döntés egy fontos utolsó darab a puzzle-ban" - fogalmazott Kondrát Zsolt, kiemelve, hogy a döntésnek alapvetően kedvező hatása lehet a következő hónapokban.

A szakértő szerint nem biztos, hogy a döntés az árfolyam további erősödését jelenti, hiszen azt a kamatcsökkentések korlátozzák.

Kondrát Zsolt prognózisa szerint idén és jövőre is 3 százalék lesz a költségvetési hiány, de ez, mint mindta hibahatáron belül van.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e választási költségvetés, kifejtette: a rezsicsökkentés már ennek minősül, nem kerül sokba, de hatásos. Elképzelhető, hogy ha lesz költekezés, akkor lesz bevétel hozzá, és a kormány figyel majd arra, hogy "ne lógjon ki a lóláb" - mondta az elemző.

"A túlzottdeficit-eljárás megszűntetése rövid távon mindenképpen jó hír a hazai tőkepiacnak. A továbbiakban azonban a Fed várható szigorítása miatt a feltörekvő devizáknál tapasztalt gyengülés jellemezheti a forintot is, ezért újra előtérbe kerülhetnek a deviza befektetések" - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szerinte pozitív hír a tőkepiacnak, hogy az ország csaknem 9 év után pozitív ajánlást kapott a túlzottdeficit-eljárás megszűntetésére vonatkozóan.

"Az eredmény rövid távon lendületet adhat a hazai eszközök iránti keresletnek, és átmenetileg a forint erősödése várható. Mivel azonban a mai döntést a piac nagyrészt már beárazta, ezért a továbbiakban az a nemzetközi csökkentő trend jellemezheti a forintot is, amely a múlt heti Fed bejelentés után a feltörekvő devizáknál tapasztalható. Így a befektetéseknél ismét előtérbe kerülhetnek a deviza befektetések" - hangsúlyozta Horváth István.

Ugyanakkor megjegyezte: a végső, júniusi döntést követően a tőkepiacok és a hitelminősítők is azt fogják figyelni, hogy az elmúlt egy-két évben jellemző költségvetési fegyelem fennmarad-e, ennek függvényében fog változni Magyarország külső megítélése.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!