Magyarország

2013.05.30. 19:56

Új zöldségfajták nemesítését kezdte meg a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Új, piacképes magyar zöldségfajták nemesítését kezdték meg a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-nél.

Budapest, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Új, piacképes magyar zöldségfajták nemesítését kezdték meg a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-nél.

A kecskeméti székhelyű cég csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 351 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy 894 millió forint összköltségű beruházásához. A kutatás-fejlesztési (K+F) projekt célja a cég már meglévő zöldségfajtáinak továbbfejlesztése, a nemesítés hatékonyságának fokozása.

A magyar zöldségfajták nemesítésében és a zöldségvetőmag-értékesítésben élen járó cégnél a kétéves projekt keretében - paprika, zöldborsó, zöldbab, görögdinnye, uborka, paradicsom és hagyma fajoknál - összesen 9 új zöldségfajta nemesítésének eredményes befejezését és nemzeti fajtalistára vételét tűzték ki célul.

Mint írták, a termelők és felhasználók változó igényeit rugalmasabban, magasabb színvonalon kívánják kiszolgálni a nemesítési módszerek hatékonyabbá tételével, a fajta-előállítási folyamat gyorsításával.

A projekt megvalósítása során felépítenek Kecskeméten egy egyhektáros üvegházat, amely jelentősen hozzájárul majd a nemesítő munka gyorsításához, folyamatossá tételéhez, a hatékonyabb és biztonságosabb fajta-előállításhoz. Az üvegházat, amely Magyarországon a legnagyobb, nemesítési igényekhez igazodó korszerű létesítmény lesz, várhatóan június 18-án adják át.

A fejlesztés eredményeképp létrejövő új zöldségfajták bevezetésével a ZKI Zrt. forgalombővülésre számít mind a bel-, mind a külföldi piacon. Bittsánszky János vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a cég árbevétele 2011-ben 1,328 milliárd, 2012-ben 1,419 milliárd forint volt, az idén pedig várhatóan 1,480 milliárd forint lesz.

Hozzátette: a cég termékei - például a borsó, a paprika, az uborka és a görögdinnye - keresettek külföldön. Szállítanak többek között a környező országokba, a Szovjetunió utódállamaiba, de Dél-Európába és Észak-Afrikába is. A termelés 45 százalékát értékesítik külföldön.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!