Magyarország

2013.06.04. 11:56

Árvíz - Három megyét és a fővárost érinti a veszélyhelyzet elrendelése

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől elrendelt veszélyhelyzet a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől elrendelt veszélyhelyzet a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Pest megye váci, szobi, szentendrei és dunakeszi járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes a veszélyhelyzet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerint a veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatos kormányzati kommunikációt Pintér Sándor belügyminiszter hangolja össze. A védekezés költségeit a kabinet várhatóan a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből biztosítja.

Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be".

A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben 15 napig hatályos.

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a településeken a helyi katasztrófavédelmi munka irányítását a polgármestertől a katasztrófavédelem területi vezetője által kijelölt megbízott veszi át.

A törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat és hatáskörét a polgármester (a főpolgármester), illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

Az önkéntes mentőszervezetek bevonását a védekezésbe a hivatásos katasztrófavédelem központi szervének vezetője rendeli el. Veszélyhelyzetben a polgármester és a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási feladatot rendelet is megállapíthat.

Veszélyhelyzetben korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is.

A törvény szerint veszélyhelyzetben elrendelhető ideiglenes polgári védelmi szolgálat is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!