Magyarország

2013.06.12. 17:12

Megkezdődött a diósdi maffiaper felülvizsgálati tárgyalása a Kúrián

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a diósdi maffiaper néven ismertté vált bűnügy felülvizsgálati tárgyalása szerdán a Kúrián. Az ügy korábbi 41 vádlottja közül 14-en fordultak felülvizsgálati kérelemmel a bírósághoz.

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a diósdi maffiaper néven ismertté vált bűnügy felülvizsgálati tárgyalása szerdán a Kúrián. Az ügy korábbi 41 vádlottja közül 14-en fordultak felülvizsgálati kérelemmel a bírósághoz.

A Kúriának lényegében azt kell megállapítania, történt-e törvénysértés az eljárások során. A bíróság a szerdain kívül még további négy tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót június 24-ére.

Az ügyben eljárt bíróságok a - felülvizsgálati eljárásban érintett - terhelteket bűnösnek mondták ki emberölés, lopás, rablás, orgazdaság, zsarolás, súlyos testi sértés, rongálás, valamint lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntettében. A terheltek a bíróság szerint 1998 és 2005 között bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket.

Az első tárgyalási napon a Kúria ismertette a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla 2012. március 22-ei jogerős ítéletét, amely nem változtatott az első fokon eljáró Pest Megyei Bíróság - büntetési tételeket érintő - döntésén, ám több cselekményt átminősített.

A Pest Megyei Bíróság az ügyben az egyik vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést rótt ki. A bűnszervezet irányításával vádolt testvérpárt, egyaránt 18 és fél év fegyházra ítélték.

Az első fokú döntés a vádlottak számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja miként jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

Az első fokon még 41 vádlottas ügy a fellebbviteli szakban 33 szereplősre "apadt".

A tárgyaláson az elítéltek is megjelentek; a bíróságra valamennyiüket bilincsben vezették be, ám az ülés idejére a bíróság a büntetés-végrehajtás őreivel levette azokat.

Az első tárgyalási napon, miután a bíróság ismertette a jogerős ítéletet, a védők terjeszthették elő felülvizsgálati indítványaikat. Az ügyvédek egyebek mellett arról beszéltek, véleményük szerint a bíróság törvénysértő ítéletet hozott, tévesen értékelte a bizonyítékokat, nem tartottak be eljárási szabályokat, és szerintük olyan vallomást is figyelembe vettek, mely időközben "megdőlt".

A tárgyalás csütörtökön további védők meghallgatásával folytatódik a Kúrián.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!