Magyarország

2013.06.14. 13:35

OGY - Több adószabály is változik a távollétidíj-törvény elfogadásával

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - Több adó-, illeték- és jövedéki szabály módosítását is elfogadták a képviselők pénteken az Országgyűlésben a távolléti díj számításával összefüggő törvényjavaslat jóváhagyásával.

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) - Több adó-, illeték- és jövedéki szabály módosítását is elfogadták a képviselők pénteken az Országgyűlésben a távolléti díj számításával összefüggő törvényjavaslat jóváhagyásával.

Ennek alapján az illetéktörvényben bővítették a pénzintézetek által elengedett követelésekhez kapcsolódó illetékmentességet.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény is úgy változik, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen adómentes a pénzügyi intézmény által zálogjoggal biztosított lakáskölcsön elengedése.

Az szja-törvény módosítása szerint az adós nem akkor jogosult az elengedett kölcsönösszeg adómentességére, ha az ő és a vele közös háztartásban élő hozzátartozója egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét, hanem abban az esetben, ha azt a pénzintézet a belső szabályzata szerint, az egyenlő elbánás elvének figyelembevételével teszi. További változás, hogy a jövőben a kedvező szabály nem csak devizakölcsönök elengedése esetén alkalmazható. A szabály továbbra is kizárja az adómentességből a hitelintézet alkalmazottait. Megszűnik a hitelintézetek egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettsége a követelés elengedésére tekintettel, így szélesebb körben válik lehetővé az adósok megsegítése.

A törvénymódosítás nyomán a megtett úttal arányos, elektronikus útdíj bevezetésével összefüggésben csökken a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó szintje a fuvarozó vállalkozások számára.

Az üzemanyag-jelölési rendszer megfelelő működésének biztosítását szolgálja az a passzus, amely szerint a jelölési kötelezettség be nem tartása esetén egymillió forintig terjedő bírság szabható ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosításával biztosították a NAV együttműködését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel a jelölés ellenőrzésében. A készletezési törvény módosításával deklarálták, hogy csak jelölt üzemanyagot lehet forgalmazni, szabadforgalomba bocsátani. A jelölés részletszabályait, valamint a jelölő anyag jellemzőit miniszteri rendelet tartalmazza majd.

Jóváhagyta az Országgyűlés azt is, hogy a hátrányos helyzetű térségek, települések foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások nagy értékű beruházás megvalósítása nélkül is igénybe vehessék új munkavállalóik után a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos és a szakképzési hozzájárulási kedvezményeket.

A jogosulti kör kiszélesítésével párhuzamosan a feltételek is módosultak, így előírás a létszámtartási kötelezettség a munkáltatónál, az, hogy a kedvezményezett új munkavállaló ne kapcsolt vállalkozástól érkezzen, illetve, hogy a munkavállaló legalább hat hónapja bejelentett lakóhellyel rendelkezzen a szabad vállalkozási zónában. Az állami támogatások halmozódásának elkerülése érdekében nem érvényesíthető adókedvezmény az után a munkavállaló után, akire tekintettel a kifizető (munkáltató) a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból állami támogatást kapott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!