Magyarország

2014.11.11. 19:23

Felsőoktatási intézmények gazdálkodását ellenőrzi a számvevőszék

Pécs, 2014. november 11., kedd (MTI) - A felsőoktatási intézményeket, köztük a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) is érintő ellenőrzést folytat az Állami Számvevőszék (ÁSZ): a 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő vizsgálat célja annak megállapítása, szabályos volt-e a vagyongazdálkodás, a belső kontrollrendszer és a minisztériumi fenntartói jogosultság gyakorlása - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

Pécs, 2014. november 11., kedd (MTI) - A felsőoktatási intézményeket, köztük a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) is érintő ellenőrzést folytat az Állami Számvevőszék (ÁSZ): a 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő vizsgálat célja annak megállapítása, szabályos volt-e a vagyongazdálkodás, a belső kontrollrendszer és a minisztériumi fenntartói jogosultság gyakorlása - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

Az Index hírportál kedden arról írt, hogy az ÁSZ 121 közbeszerzést talált gyanúsnak a PTE folyamatban lévő átvilágításakor, és "az ellenőrzés során feltárt és gyanúsnak talált beszerzések bejelentéseit hétfőn egyszerre zúdította rá a Közbeszerzési Döntőbizottságra".

A felsőoktatási intézményeknél eddig befejeződött vizsgálatok máshol is tártak fel szabálytalanságokat, de még sehol sem akadt fenn annyi ügy, mint Pécsen - tette hozzá az internetes lap.

Az Index értesülése szerint az ÁSZ a PTE-nél egyelőre egyetlen gazdasági évet világított át. Az egyetemet érintő vesztegetési ügy nyomozását követő és az ehhez kapcsolódó személyi változások utáni első év közbeszerzési eljárásai kerültek a döntőbizottság elé, s azokat a számvevőszék szinte kivétel nélkül jogszerűtlennek tartja.

Kitértek rá, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem októberben befejeződött átvilágítása során is szabálytalanságot gyanítanak a személyi juttatások előirányzat-felhasználása és a működési és felhalmozási bevételek beszedésével kapcsolatban. A döntőbizottsághoz idén eddig országosan 700 közbeszerzési jogorvoslati kezdeményezés futott be, így a PTE majdnem ötödével növelte az eljárások számát.

Az ÁSZ az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, hogy eddig kilenc felsőoktatási intézmény vizsgálatával végzett, a többi intézmény, köztük a PTE ellenőrzése még folyamatban van.

Utalt rá, az ÁSZ-nak nincs nyomozati jogköre, sem közvetlen szankcionálási lehetősége. A közpénzek védelme érdekében törvényi felhatalmazása arra van, hogy az ellenőrzések során felmerülő szabálytalanság alapján az érintett szervezet ellen eljárást kezdeményezzen az illetékes hatóságnál.

Az ÁSZ az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalja, az ellenőrzések lezárása után nyilvánosságra hozza és a honlapján közzéteszi. Megjegyezték, hogy folyamatban lévő ügyekben az ellenőrzött szervezetekkel kapcsolatos adatot, információt nem szolgáltatnak.

A PTE az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az egyetem mintegy 30 milliárd forintnyi közbeszerzést bonyolít le évente, és a számvevőszéki átvilágítás egyetlen európai uniós, illetve kiemelt beruházással kapcsolatos közbeszerzést sem kifogásolt.

Közölték, hogy a PTE az oktatás és a kutatás mellett egészségügyi szolgáltatásokat is nyújt, amelyek a klinikai rendszeren keresztül a költségvetésének jelentős részét teszik ki. A beszerzések között nagy számban vannak olyanok, amelyek az intézmény napi működésével és a betegellátással kapcsolatosak, szükségességüket, továbbá az eljárás módját az egyetem tételesen indokolni tudja.

Az egyetem hangsúlyozta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati kérelem rovatában megjelent tételek összege a PTE éves költségvetésének mintegy öt százalékát teszi ki.

A vizsgálat nem zárult le, így az egyetem még jelentést sem kapott, ezért is megdöbbentő, hogy a PTE kifogásolt beszerzési tételei sorra jelentek meg a Közbeszerzési Hatóság honlapján - olvasható az egyetem közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!