Magyarország

2015.06.05. 16:37

Bizonyítással folytatódott a NAV főosztályvezetőjének személyiségi jogi pere a Népszabadság és a Népszava ellen

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - Bizonyítással folytatódott a NAV főosztályvezetőjének a Népszabadság és a Népszava ellen indított személyiségi jogi pere a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

Budapest, 2015. június 5., péntek (MTI) - Bizonyítással folytatódott a NAV főosztályvezetőjének a Népszabadság és a Népszava ellen indított személyiségi jogi pere a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

Dávida Marianna, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályának vezetője azért perelte be a két napilapot, mert tavaly novemberben az úgynevezett beutazási tilalmi ügy kapcsán azt írták róla: rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, tehát korrupciós cselekményekben érintett, személyesen állított le adóhatósági vizsgálatokat.

Trinn Gábor ügyvéd, a felperes jogi képviselője az MTI-nek a pénteki tárgyalást követően elmondta: ügyfele állítja, hogy a fenti állítások valótlanok. Az alperesek a kitiltás ügyében kérték Vida Ildikó NAV-elnök tanúkénti meghallgatását, illetve az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének megkeresését, ám ezeket az indítványokat a bíróság elutasította, így az eddig eltelt három tárgyaláson ennek az alperesi állításnak az alátámasztására nem is tudtak érdemi bizonyítást felvenni.

A másik vitatott alperesi állítással kapcsolatban, mely szerint Dávida Marianna adóhatósági vizsgálatokat állított volna le, a felperes ügyvédje elmondta: az alperesek indítványára már több tanút is meghallgattak. Ezeknek a NAV-ból távozott dolgozóknak a tevékenysége többnyire nem állt közvetlen kapcsolatban a felperes által vezetett főosztállyal.

Az alperesi tanúk közül volt, aki egy 42 milliárdos, nemzetközi vonatkozású ügyben úgy vélte, hogy a főosztályvezető állította le a vizsgálatot, de egy másik tanú már csupán arról számolt be, hogy a főosztályvezető állásfoglalása befolyásolta az eljárást, de nem állította le - mondta el a felperes ügyvédje.

Hozzátette: indítványára a következő tárgyaláson meghallgatnak egy olyan tanút, aki közvetlenül részt vett az egyetlen olyan adóhatósági vizsgálatban, amely eddig egyáltalán felmerült ebben a perben. Az indítványozott tanúmeghallgatással a felperes azt kívánja cáfolni, hogy a főosztályvezető leállította volna a szóban forgó vizsgálatot.

A dokumentumok szerint maguk a vizsgálatot végzők jutottak szakmai érvek alapján arra a következtetésre, hogy eljárásuknak nincs kellő alapja - jegyezte meg Trinn Gábor, a felperes jogi képviselője.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint az ügyben a nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodó részletes ellenőrzés nem igazolta a rendeltetésellenes joggyakorlásra, színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezéseket, illetve azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna.

A Fővárosi Törvényszék szeptemberre napolta a személyiségi jogi pert.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!