Magyarország

2015.08.26. 17:35

Három népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Budapest, 2015. augusztus 26., szerda (MTI) - Három népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Budapest, 2015. augusztus 26., szerda (MTI) - Három népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A bizottság egyhangú döntéssel megtagadta annak a népszavazási kérdésnek a hitelesítését, amelyet egy magánszemély nyújtott be, és szó szerint úgy szólt: "Akar-e Ön 2015-ben Előrehozott Parlamenti Választást."

Patyi András, a testület elnöke a vitában emlékeztetett: előrehozott parlamenti választást csak abban az esetben lehetne tartani, ha az Országgyűlés feloszlatná magát vagy a köztárssági elnök oszlatná fel. A köztársasági elnök hatáskörébe tartozó kérdésben - mint a feloszlatás és az előrehozott választás kitűzése - nem lehet népszavazást tartani, mint ahogyan az alaptörvény értelmében az Országgyűlés feloszlatásáról sem. Megjegyezte: több alkotmánybírósági döntés is van arról, hogy előrehozott választásról nem lehet országos népszavazást tartani.

Az NVB elutasító határozatában hivatkozott arra is, hogy a megfogalmazott kérdésben nyelvtani hiba van, illetve, hogy a törvényi határidők miatt semmiképpen sem tartható meg ebben az évben egy előrehozott választás.

A bizottság ugyancsak egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek, amely úgy szólt: "Akarja-e, hogy Magyarország Kormánya Magyarország biztonsága és a magyar állampolgárok Alaptörvényben biztosított jogainak védelme érdekében minden eszközzel akadályozza meg az illegális határátlépők Hazánkba áramlását, az eddig illegálisan beáramlókat pedig azonnal toloncolja vissza abba az országba, ahonnan Magyarország területére léptek."

Patyi András a vitában jelezte: amikor egy kérdés hitelesítéséről döntenek, nem arról határoznak, hogy egy kérdés fontos-e vagy sem, hanem, hogy a benyújtott ív megfelel-e az országos népszavazási kezdeményezés feltételeinek.

Mint mondta, a benyújtott kérdés nem felel meg az előírásoknak, mert a kérdés címzettje a kormány, ugyanakkor népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Hozzátette: az országba érkező menekültekkel való bánásmódot, így a visszaküldés szabályait is nemzetközi jogszabályok érintik, így ebben a kérdésben az alaptörvény rendelkezése nyomán nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB ugyancsak egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek, amely úgy szólt: "Egyetért Ön azzal, hogy kétszázezer választópolgár kezdeményezése esetén az Országgyűlés alkosson olyan törvényt, hogy a halálbüntetés visszaállítására irányuló kérdésben véleménynyilvánító népszavazás kiírásra kerülhessen?".

Az NVB tagjai egyetértettek abban, hogy a kérdés olyan népszavazás kezdeményezéséről szólt, amely egy újabb népszavazást eredményezne. Patyi András a vitában jelezte: a népszavazást kétszázezer választópolgár kezdeményezésére rendeli el az Országgyűlés, nem pedig egy másik népszavazás eredményeként. Utalt arra is, hogy a kezdeményezés egy eredményes népszavazás esetén érintené az alaptörvényt és emellett nemzetközi szerződésbe is ütközne, ezért nem tartható benne országos ügydöntő népszavazás.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!