Magyarország

2015.12.16. 09:33

Hagyó-per - Az ügyészség munkáját bírálta és védence felmentését kérte Antal Attila ügyvédje

Kecskemét - Antal Attila harmadrendű vádlott felmentését kérte perbeszédében védője Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

Kecskemét - Antal Attila harmadrendű vádlott felmentését kérte perbeszédében védője Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

Gyalog Balázs a tárgyalási nap egészét kitöltő perbeszédében tételesen reagált a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója elleni vádakra. Elöljáróban arról beszélt: több tanúhoz hasonlóan védence is az előzetes letartóztatástól való félelmében tett terhelő vallomást az ügy nyomozati szakaszában. Kijelentette: Antal Attila meggyanúsítása idején "tudatlan, felkészületlen és összezavarodott" volt.

A jogi képviselő szerint az akkori társadalmi elvárásoknak és közhangulatnak megfelelő lehetőséget választotta, melyet "egyértelmű pszichikai nyomással közvetített felé" a nyomozóhatóság. Később szembesült azzal, hogy együttműködése csak mások felelősségre vonásához kellett, ezért vonta vissza addigi, valótlan állításait. Az ügyvéd kifejtette: a közlekedési vállalat "eleve elrendelten" veszteséges. Pénzügyi konszolidációja éppúgy szükségszerű volt a per tárgyává tett időszakban, mint napjainkban. A BKV gazdasági mutatói azonban Antal Attila vezetésének idején javultak, a szerződések szabályosak voltak, a társaság reklámköltségei a korábbi évekkel azonos szinten maradtak - tette hozzá, jelezve: a hirdetésekre szükség volt a cég iránti bizalom megerősítése, a szolgáltatás népszerűsítése érdekében.

Hasonlóan nyilatkozott a vállalat lobbitevékenységéről is, "tévesnek és alaptalannak" nevezve a vádirat ennek ellenkezőjét állító részét. Ugyanakkor kijelentette: vagyoni hátrány szándékos okozásával csak akkor vádolhatnák Antal Attilát, ha a tudtával fiktív teljesítés történt volna. Ezzel szemben a per tárgyát képező szerződések esetében valós teljesítések történtek - mondta, hozzátéve: az egykori vezető nem szegte meg vagyonkezelői kötelezettségét sem azzal, hogy szerződések ellenőrzését kollégáira bízta és rájuk hagyatkozva írta alá azok teljesítését.

Az ügyvéd hangsúlyozta: ha Antal Attila aggályosnak vélte volna az általa szignált BKV-s szerződéseket, illetve nem bízott volna az azokat előkészítő munkatársaiban, megtehette volna, hogy másra ruházza az aláírás jogát.

A 2007 elején a HÉV-tarifák emelésekor szakmai és tájékoztató anyag készítésére felkért Kacu Kft. szerepére utalva rámutatott: a BKV menedzsmentje nem volt alkalmas a válsághelyzetek elkerülésére, kezelésére, ezért volt szükség külső erőforrások, szakértők bevonására, melyek pénzben mérhető segítséget jelentettek a vállalatnak.

Egy 2007. január 21-én kelt e-mail-sorozatra hivatkozva aláhúzta: az a vádhatóság álláspontjával ellentétben nem Antal Attila bűnösségét és a bűnszervezet meglétét támasztja alá afféle Jolly Jokerként előhúzható módon, hanem arról szól, hogy megvizsgálva a reklámszerződéseket a cég kommunikációs igazgatósága azokban potenciális növekedési lehetőségeket látott. A BKV azóta megragadta és a mai napig kiaknázza az akkor feltárt reklámlehetőségeket - tette hozzá.

Gyalog Balázs kijelentette: a bűnszervezet meglétének bizonyítása az ügyészség részéről mindössze "erőtlen kísérlet", miután a vádhatóság "csúsztatásaival és alaptalan következtetéseivel" ellentétben a vádlottak közötti kapcsolatok nem mutatják és bizonyítják a szervezett és összehangolt működést. Emlékeztetett: Antal Attila igazgatói kinevezéséről nem Hagyó Miklós, hanem a Fővárosi Közgyűlés hozott - egyhangú - döntést. Emellett arra is kitért, hogy mivel a BKV tevékenysége politikai és társadalmi reakciókat váltott ki, a politikai szempontok mérlegelése, a politikusokkal történt egyeztetések a vállalat és annak mindenkori irányítói részéről nem a bűnös összefonódás, sokkal inkább a felelős és körültekintő döntéshozatal bizonyítékai.

Az ügyvéd beszéde során többször is kritikával illette az ügyészség tevékenységét, megjegyezve: "jelenleg is van az adatállománynak egy olyan köre, melyet kizárólag az ügyészség ural", miközben ahhoz a védelem nem fér hozzá. Emellett a vádhatóság össze nem illő puzzle-darabokat próbál pillanatragasztóval összeilleszteni, rosszindulatúan szelektál és ez alapján hamis következtetéseket von le, így gyártva fikciókat, melyekkel alapvető jogi elveket sért - fogalmazott.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Antal Attilát a BKV volt vezérigazgatójaként folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest.

A per december 16-án, Lelovics Ottó ötödrendű és Szalay László tizenegyedrendű vádlott ügyvédjének védőbeszédével folytatódik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!