Magyarország

2016.02.24. 19:04

Illegális bevándorlás - Szijjártó: egyre több ország látja be, hogy csak a magyar megoldás életképes

Budapest - Egyre több ország látja be, hogy az illegális bevándorlás ügyében kizárólag a magyar megoldás életképes - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

Budapest - Egyre több ország látja be, hogy az illegális bevándorlás ügyében kizárólag a magyar megoldás életképes - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Spiegel online-nak szerdán adott interjújában a múlt heti brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban úgy nyilatkozott: "egyre több állam- és kormányfő érzi hibásnak Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a kijelentéseit, hogy a menekültkérdés tisztán német probléma", a menekültválságot "nem lehet kerítésekkel megoldani". Martin Schulz hangsúlyozta az európai szolidaritás fontosságát "a kelet-európai országokban, de máshol is".

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Martin Schulz jól láthatóan eldöntötte, hogy nem foglalkozik a valósággal, a brüsszeli irodája úgy tűnik, túl messze van a migrációs útvonal országaitól". Ha az EP-elnök foglalkozna a tényekkel, akkor láthatná, hogy annak, amit mond, éppen az ellenkezője igaz. Egyre több ország látja be, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatban kizárólag a magyar megoldás életképes - magyarázta.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország megvédi a saját és a schengeni zóna külső határát, ezzel vállalva szolidaritást, hiszen "rajtunk keresztül egyetlen illegális bevándorló sem érkezik sem Németországba, sem Svédországba, sem Ausztriába". Magyarország mindig amellett érvelt, hogy a bajban lévőknek a válságrégiókban kell segíteni - közölte.

Szijjártó Péter arra is reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Právo című cseh napilapban szerdán közölt interjúban azt mondta: reális mérlegelés tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, ha azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását. "Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről" - vélekedett Matteo Renzi, hozzátéve: az uniós tagság "a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól".

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kijelentette: az olasz miniszterelnök "a tévedések labirintusába kormányozta magát". Felszólította, hogy "csak azért, mert ő rossz úton jár, ne azokkal akarja megfizettetni a számlát, akik tisztességesen betartják a közös szabályokat".

A külügyminiszter emlékeztetett: Magyarország az európai előírásokat betartja, a határokat megvédi, "ellentétben Olaszországgal".

A kohéziós források pedig járnak Magyarországnak - közölte. Kifejtette: a Magyarországra érkező uniós források minden harmadik forintja magyar adófizető forintja, amit befizetünk az unióba, ezenkívül megnyitottuk a piacainkat, nyugati cégek óriási profitra tesznek szert Magyarországon, több tanulmány szerint "minden egyes nyugat-európai ország által befizetett euró után a közép-európai államokból 1,25 eurót visznek haza a nyugat-európai vállalatok".

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!