Magyarország

2016.02.22. 16:12

Köznevelési kerekasztal - A PDSZ nem vesz részt a további tárgyalásokon

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a továbbiakban nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain - közölte Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn, Budapesten.

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a továbbiakban nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain - közölte Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn, Budapesten.

A PDSZ XII., tisztújító kongresszusa után megtartott sajtótájékoztatón a szervezet újraválasztott elnöke hangsúlyozta: a PDSZ nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormány közeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván "díszellenzékként" jelen lenni a tárgyalásokon.

Mendrey László szólt arról is, nem lát más megoldást arra, hogy a kormány "észhez térjen", mint a sztrájkot. A hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy "nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát", továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.

"Nem akarunk mindenáron sztrájkolni, de azt látjuk, hogy a kormányzat szkanderezik: megoszt, megfélemlít, erőt gyakorol, fenyeget, vagyis igen széles repertoárt használ, de csak nagyon halvány esélyt látunk arra, hogy ténylegesen tárgyalni akar" - fogalmazott a PDSZ elnöke.

Hozzátette: a minisztérium bármiről, bármikor hajlandó tárgyalni, hogy húzza az időt. De ezt az időhúzást "nem engedhetjük meg magunknak", ezért ha a PSZ nem mondja fel a moratóriumot, akkor a PDSZ kénytelen lesz önálló lépéseket tenni - mondta.

Mendrey László kitért arra is, hogy a PDSZ "teljes erővel" és minden szakértelmével részt vesz a civil közoktatási platform munkájában. Céljuk, hogy olyan új törvényt hozzanak létre, amely valóban a köz oktatására és nevelésére irányul, mert "a mostani, köznevelésinek nevezett jogszabály súlyos válságot okozott", amely nehezen lesz visszafordítható. A legsürgősebb, kármentő lépéseknek a tankönyvpiac felszabadítását, a pedagógusok és diákok munkaterhelésének jelentős csökkentését tekintik.

A PDSZ felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azt a kormányhatározatot, amely kötelezi a munkáltatót az öregségi nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak jogviszonyának megszüntetésére, és amely az így elküldött közalkalmazottak álláshelyeire létszámstopot rendel el.

Kérik továbbá, hogy a középfokú szakképzési rendszerben tervezett minden változtatást függesszen fel a kormány, valamint gondoskodjon a változásokat megelőző szakmai előkészítésről és a nyílt szakmai vitáról.

A szakszervezet kongresszusa - ismertette Mendrey László - felszólítja a kormányt arra is, hogy fejezze be a megosztó kommunikációt, mert nem tartják sem etikusnak, sem igaznak a vádakat, amelyek szerint a pedagógusok a bérükért demonstrálnak.

A köznevelési kerekasztal február 9-én tartotta alakuló ülését, amelyen még részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, nem képviseltette magát ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!