Magyarország

2016.03.07. 18:00

A PDSZ sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal, és ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor készek a munkabeszüntetésre - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfőn az MTI-vel.

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatna a kormánnyal, és ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor készek a munkabeszüntetésre - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfőn az MTI-vel.

Az érdekvédő felidézte, hogy a PDSZ a sztrájkbizottsági tevékenységét 2015 tavaszán felfüggesztette, most ezt szeretnék folytatni.

Hozzátette: ezzel a tárgyalássorozattal nem kívánnak a másik pedagógus-sztrákjbizottság ellen fellépni, inkább mellettük szeretnék a nyomásgyakorlást fokozni.

Mendrey László értékelése szerint a kormány a súlyos válságjelenség kibontakozását a közoktatásban nem igazán veszi figyelembe, és terelő, időhúzó tárgyalások zajlanak csupán.

Közlése szerint kedden eljuttatják követeléseiket a tárca vezetőjének, és ebben a sztrájkbizottsági tárgyalások menetére is javaslatot tesznek.

Ezek befejezésére április elejét, maximum közepét jelölik meg, és ha eredménytelenül zárulnak az egyeztetések, akkor készek a sztrájkra. Ezt még ebben a tanévben megtartanák, és a szakszervezeti vezető nem zárta ki, hogy az érintené az "érettségik környékét" is.

Mendrey László hozzátette ugyanakkor, hogy a sztrájk nem cél, hanem eszköz. Olyan, melynek alkalmazása mindenkinek fáj, a kormányzattól függ, hogy rákényszeríti-e őket annak alkalmazására - fogalmazott.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a szakszervezet követelései között szerepel a gyermekek és tanulók terheinek, a pedagógusok munkaterhelésének csökkentése, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (kjt.) alá tartozó munkavállalók bérének azonnali és jelentős emelése.

Elvárják az iskolák biztonságos működtetetését lehetővé tevő azonnali költségvetési átcsoportosítást, az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítását, a pedagógus-előmeneteli rendszer, a minősítés és a tanfelügyeleti rendszer jelenlegi formájának azonnali felfüggesztését, és a modern korszerű rendszerek kidolgozásáig az intézményekben eddig működő belső önértékelési rendszer visszaállítását.

Sürgetik a tankötelezettség korhatárának visszaemelését 18 évre a szakellátás feltételeinek biztosításával, minden - nem felmenő rendszerben - bevezetett intézkedés azonnali visszavonását, az eredeti feltételrendszer visszaállítását, a szakszolgálatok eredeti kapacitásának helyreállítását.

Követeléseik között szerepel a szakközépiskolák közismereti óraszámcsökkenéssel járó átalakításának leállítása, érdemi, rendszeres érdekegyeztetésre alkalmas fórumok létrehozása és működtetése, a Nemzeti Pedagóguskar automatikus tagságának megszüntetése.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!