Magyarország

2016.03.12. 14:09

Illegális bevándorlás - A PM feljelentést tett a migrációs válsághelyzet kihirdetése miatt

Budapest - Feljelentést tett a Párbeszéd Magyarországért (PM) szombaton, mivel a kormány a párt megítélése szerint jogalap nélkül hirdette ki a migrációs válsághelyzetet.

Budapest - Feljelentést tett a Párbeszéd Magyarországért (PM) szombaton, mivel a kormány a párt megítélése szerint jogalap nélkül hirdette ki a migrációs válsághelyzetet.

A PM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "az Orbán-kormányban valaki egyértelműen hivatali visszaélést követett el", ezért várják Polt Péter legfőbb ügyész azonnali nyomozását az ügyben. Hozzátették, a lépéssel a Fidesz-KDNP a március 15-ei pedagógustüntetésről, továbbá az egészségügy és az oktatás összeomlásáról akarja elterelni a figyelmet.

A közlemény szerint a kormány a saját maga által hozott törvényt szegte meg, amikor szerdán az egész ország területére migrációs válsághelyzetet hirdetett.

A menedékjogi törvény szerint akkor hirdethető ki a válsághelyzet, - tették hozzá -, ha a megelőző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be, a tranzitzónákban napi átlagban ezren tartózkodtak volna, vagy ha a migrációs hullám valamely település közbiztonságát vagy a közegészségügyet veszélyeztette volna.

A PM a hivatalos statisztikákra hivatkozva azt írta, februárban 2175 menedékkérelmet nyújtottak be, a létező négy tranzitzóna összesen sem képes néhány száznál több embert befogadni, veszélyről pedig "sehol nem informálta az embereket a kormány".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!