Magyarország

2016.03.03. 13:09

Kvótareferendum - KKM: felháborító, hogy a népszavazási kezdeményezés miatt bírálják Magyarországot

Budapest - Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy egyes európai vezetők a kvótareferendummal kapcsolatban bírálják a magyar kormányt, mert a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni.

Budapest - Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy egyes európai vezetők a kvótareferendummal kapcsolatban bírálják a magyar kormányt, mert a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni.

A KKM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: visszautasítják Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának vádjait, Magyarország minden nemzetközi előírást betartott és betart.

Kifejtették: tavaly 400 ezer illegális bevándorlónak biztosított Magyarország ellátást a nemzetközi megállapodásoknak megfelelően. Ugyanakkor a magyar álláspont szerint az illegális gazdasági bevándorlók semmilyen nemzetközi szerződés alapján nem dönthetik el, hogy melyik európai országban akarnak élni, és "nem vonulhatnak végig milliószámra Európán a schengeni és dublini szabályok felrúgásával" - fogalmaztak.

Kiemelték: Magyarország megvédi a saját és a schengeni zóna külső határát. Az illegális gazdasági bevándorlók kötelező betelepítési kvóta alapján történő elosztásában nem akar az ország részt venni, a kvótákról szóló uniós döntést Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon - emlékeztettek. Hozzátették: a jövőbeni kvótával kapcsolatos döntésekről népszavazást kezdeményeznek.

A tárcánál hangsúlyozták: a magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket egy ilyen súlyú, az ország jövőjét nagymértékben befolyásoló kérdésben.

"Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egyes európai vezetők bírálják azt, hogy a magyar kormány a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni, és népszavazás során kívánja megismerni az emberek véleményét egy olyan kérdésben, amely sorsfordító lehet Magyarország jövőjével kapcsolatban" - áll a KKM közleményében.

A KKM felidézte: Thorbjorn Jagland a miniszteri bizottság szerdai ülésén szokásos beszámolójában negatív fejleményként értékelte a magyar miniszterelnök népszavazási kezdeményezését.

Az ET-főtitkár az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti felszólalásában is utalt a magyar referendumra. Beszédében az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt alapértékek védelmével és az emberi jogi eszmét ért támadással kapcsolatban, annak illusztrálására hozta fel a magyar kormányfő kezdeményezését, hogy "a menekültválság apropóján egyesek visszalépnek az ENSZ-nyilatkozat alapelveitől". A főtitkár kiemelte, hogy a referendum a kötelező kvótát a nemzeti függetlenséggel állítja szembe, amely álláspontja szerint megosztó és felelőtlen lépés. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányok nem válogathatnak szabadon nemzetközi kötelezettségeik között, mert ez a gondolkodásmód veszélyes és precedensteremtő, továbbá hozzátette: a csukott ajtó politikája nem fenntartható megoldás - emlékeztetett a tárca.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!