Magyarország

2016.04.30. 09:48

A PDSZ brutális állami beavatkozástól tart a közoktatásban

Budapest - A kormány brutális beavatkozásától tart a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Budapest - A kormány brutális beavatkozásától tart a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagálva a PDSZ pénteken azt írta: "Az alapvető követelések durva elutasításáról tanúskodik Lázár János bejelentése, mely az eddig is nyomasztó, az oktatás színvonalát lezüllesztő, s így a jövőt eltékozló állami beavatkozás brutálissá fokozását vetíti előre".

Állami kézbe veszik a fenntartást és a működtetést, megerősítik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerepét, és továbbra sem teszik lehetővé a szabad tankönyvválasztást - sorolta aggodalmait a szervezet.

A PDSZ vezetője, Mendrey László által jegyzett közlemény szerint bizonyossá vált, hogy kormány csak az időt húzta, esze ágában sincs megfogadni a minden oldalról áradó kritikus véleményeket, a közoktatást kizárólag hatalmi, politikai, pártpolitikai síkon képes szemlélni.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között elmondta: Palkovics László oktatási államtitkár azt kérte a kormánytól, hogy vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok. Továbbá a miniszter egyértelművé tette, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs se szükség, se lehetőség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!