Magyarország

2016.10.28. 13:38

Bőnyi rendőrgyilkosság - Szakértő: ki kell vizsgálni, mi vezetett a tragédiához

Budapest - Alaposan ki kell vizsgálni, mi vezetett a szerdán Bőnyön meggyilkolt rendőr tragikus halálához - mondta Horváth József, a Polgári és Katonai Titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Budapest - Alaposan ki kell vizsgálni, mi vezetett a szerdán Bőnyön meggyilkolt rendőr tragikus halálához - mondta Horváth József, a Polgári és Katonai Titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Idők pénteki számában megjelent cikk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda belső vizsgálatot indított Pálvölgyi Péter kiemelt főnyomozó halála miatt, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta: Győrkös István és szervezete húsz éve a titkosszolgálatok és a rendőrség látókörében van, tehát nem egy ismeretlen gyanúsítottról volt szó.

Ezért ha hozzá mennek ki házkutatásra, az tipikusan olyan helyzet, amikor szükség van a terrorelhárításra, hiszen joggal lehet feltételezni, hogy fegyverrel rendelkezik, és ilyenkor különös körültekintéssel kell eljárni - fogalmazott.

Nem lehet megkerülni a felelősség kérdését - tette hozzá.

Arra a sajtóértesülésre, hogy a gyanúsított bevallása szerint csak elijeszteni akarta a rendőröket a lövésekkel, Horváth József úgy reagált: "ha hivatalos szervek hivatalos minőségüket felfedve megjelennek házkutatáson, akkor nem az a logikus válasz, hogy egy gyenge sorozatot elengedünk a levegőbe".

Ráadásul aki ért a fegyverekhez, tudja, hogy egy Kalasnyikov például elhúz lövés közben, ha nem tartják erősen, ezért a lövés bármerre mehet - fűzte hozzá.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le több lövést Bőnyben a 76 éves Győrkös István, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő. Győrkös István ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást. A férfi is megsérült a lövöldözéskor, csütörtökön a kórházban helyezték előzetes letartóztatásba, majd a tököli rabkórházba vitték.

- MTI -


Győr - Jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság csütörtök délután a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tartott kihelyezett ülésén a bőnyi lövöldözés gyanúsítottját. Gy. I.-t a Terrorelhárítási Központ átszállította a büntetés-végrehajtás központi kórházába - tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivője az MTI-t.

 


Budapest/Győr - Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő - jelentették be a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői győri sajtótájékoztatójukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!