Magyarország

2016.10.19. 12:21

Megállíthatatlan rovarinvázió: nagy a baj, a lakásokba is beköltöznek a veszélyes "új katicák"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Csak a szokásos sztori: az ember belepiszkált a természet ügyeibe, és most issza a levét - nem is kicsit. Megállíthatatlan a katica invázió, de ezek aztán nem azok a cuki kis eszem a lelkét bogárkák - <a href="http://24.hu/elet-stilus/2016/10/18/csukja-be-az-ablakokat-megallithatatlan-a-rovarinvazio-es-semmit-nem-tehetunk-ellene/" target="_blank">derült ki a 24.hu cikkéből</a>.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Csak a szokásos sztori: az ember belepiszkált a természet ügyeibe, és most issza a levét - nem is kicsit. Megállíthatatlan a katica invázió, de ezek aztán nem azok a cuki kis eszem a lelkét bogárkák - derült ki a 24.hu cikkéből.

2-3 évtizede kezdődött minden, amikor a növényvédelem jegyében Kínából származó harlekinkaticákat telepítettek Európába a levéltetvek elleni természetes védekezésül.

Csakhogy a harlekinkatica nagyon gyorsan elszaporodott, és szép lassan kiszorította az őshonos fajokat, most pedig tömegesen költöznek a lakásokba. Főleg Nyugat-Magyarországról érkeztek hírek komoly invázióról, de Budapesten és a keleti megyékben sem túl fényes a helyzet.

- Ha ugyanis egy katica megfelelő téli szállásra bukkan, illatanyagokat, úgynevezett aggregációs feromonokat bocsát ki, ami viszonylag nagy távolságból vonzza a többieket – magyarázta a 24.hu-nak Merkl Ottó entomológus, főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója.

És hagyján, hogy harapnak. Bűzös váladékot bocsátanak ki. Ez egyre több embernél vált ki allergiás reakciót, és ha kezünkről véletlenül a szemünkbe dörzsöljük, kötőhártya-gyulladást idézhet elő. Sőt, a bőrön csalánkiütést, vizenyős szövetduzzanatot, a lakásban elhalt, porladó katicák részecskéinek belélegzése asztmát okozhat.

Taposni, égetni - ez a megoldás, bár a tömeg miatt ez csupán szélmalomharc. A leghatékonyabb módszer, ha porszívóval szipppantjuk fel őket, és a porzsákot tapossuk meg, vagy gyújtjuk fel.

Forrás: 24.hu.


Az utóbbi 10-20 évben több, eddig nem látott poloskafaj jelent meg, elsősorban az éghajlatváltozás miatt - mondta az ELTE adjunktusa az RTL Híradónak. A legtöbben az ázsiai márványos poloskát és a zöldszínű vándorpoloskát ismerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!