Magyarország

2017.01.06. 07:33

Nem áprilisi tréfának szánják - Az ország 5900 trafikjában csak vakarják a fejüket...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Január elejétől folyamatosan eltűnnek a fixáras termékek, helyüket újfajta megkülönböztetéssel ellátott dohány­áruk veszik át. Az árak nem a csomagoláson lesznek feltüntetve, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján olvashatók már most is. Hetente kétszer frissülhet az ár, változás esetén az adóhivatal az életbe lépés előtti napon közzéteszi az új listát. Az adójegyről lekerül a kiszerelés is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Január elejétől folyamatosan eltűnnek a fixáras termékek, helyüket újfajta megkülönböztetéssel ellátott dohány­áruk veszik át. Az árak nem a csomagoláson lesznek feltüntetve, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján olvashatók már most is. Hetente kétszer frissülhet az ár, változás esetén az adóhivatal az életbe lépés előtti napon közzéteszi az új listát. Az adójegyről lekerül a kiszerelés is.

Egy, a magyar dohány-kiskereskedők szaklapja, a Tobacco tavaly novemberi számában megjelent cikk szerint eddig változás esetén ugyanaz a márka és típus két, három vagy több különböző áron szerepelt készleten. Ilyenkor az eladó a kasszán beolvasta a termék vonalkódját, és a megjelenő lehetséges árak közül kiválasztotta azt, ami a címkén szerepelt. Az azonos márkájú, de eltérő áru cigarettákat külön cikkszámon tartották nyilván. Az év első napjától azonban az árakat a trafikokban üzemelő kereskedelmi rendszeren keresztül frissítik, így egy rövid átállás után a termékek adott időpontban az ország egész területén ugyanannyiba kerülnek.

Pluszidő és pluszenergia

– Magyarország 5900 trafikjában vakarják a fejüket a tulajdonosok és az eladók, mert az új törvény rengeteg munkát ad a dohánybolti dolgozóknak azzal, hogy hetente kétszer kell átárazni a termékeket. Több száz címkét kell minden alkalommal újranyomni és kitenni, ami idő- és energiatöbblet – mondta el kérdésünkre egy nyíregyházi üzletvezető.

– A jövedéki törvény azonnali elszámolást sürget árváltozás esetén, tehát az állam mostantól hamarabb jut hozzá ahhoz a pénzhez, ami eddig vontatottabban folyt be. A gyárak fix, kiszámítható áron dolgoznak, erre jönnek rá a különböző adók és az áfa. Azt szoktam mondani, hogy az dohányozzon, aki nagyon szeret adózni, és minden vásárláskor 800 forinttal akarja gyarapítani a büdzsét.

– Egyelőre úgy néz ki, az első emelés után is azok járnak a legrosszabbul, akik elektronikus cigarettát használnak, mert a töltőfolyadék minden milliliterére 70 forint fogyasztási adót szabtak ki, ami azt jelenti, hogy száz százalékkal drágul a liquid.

Már elérhető a friss lista

– Én ugyan nem cigarettázom, soha nem is próbáltam, de a környezetemben sokan szívják, és gyakran panaszkodnak az ára miatt – árulta el érdeklődésünkre Nagyné Katalin, s hozzátette: egyre több ismerőse vásárol a nemzeti helyett a „nemzetközi dohányboltokban”, vagyis a zugárusok zárjegy nélküli csempészcigarettáit választják a törvényes trafikok kínálata helyett.

– Valószínűleg a folyamatosan változó árak sem hozzák majd meg a kedvüket a legális vásárláshoz, mert ahelyett, hogy azt várnák, mikor kell 10–20 forinttal kevesebbet fizetniük a trafikban, inkább vállalják a lebukás kockázatát és veszik meg több száz forinttal olcsóbban az Ukrajnából, Romániából érkező cigit.

– Ahogy én értelmeztem az új helyzetet, a kifutási idő, azaz április 1-je után ránézésre nem fogjuk tudni megállapítani, hogy mennyibe kerül és hány szál cigarettát tartalmaz a doboz vagy hány gramm dohányt a csomag – osztotta meg gondolatait lapunkkal Fehér Károly.

– Átlagemberként nehéz megmondani, kinek az érdekeit szolgálja az új szabályozás, de annyit azért sejtek, hogy nem a dohányboltokét, sem pedig a vásárlókét. Kíváncsiságból felmentem a NAV honlapjára, mert érdekelt, a gyakorlatban hogy működik majd ez az egész. Igaz, hogy könnyen megtaláltam a listát, de már most biztos vagyok abban, hogy nem fogom hetente kétszer az adóhivatal oldalát böngészni, nem beszélve azokról, akik ötven éve dohányoznak és nem interneteznek.

Változik a csomagolás is

Tavaly augusztusban léptek életbe az alapvető változásokat hozó rendeletek. Ezek értelmében május 20-ától a cigaretta- és dohánytermékeken a képpel kombinált figyelmeztetést mindkét nagyobb oldalon kötelező lesz elhelyezni 65 százalékos arányban. Emiatt a csomagolás látványosan megváltozik, függetlenül attól, hogy később egységesítik a termékek megjelenését. Fontos továbbá – írja a Tobacco magazin –, hogy május 20-ától nem lehet semmilyen kapszulás (pattintós) dohányárut forgalmazni. A trafikokban esetleg bennragadó készletet várhatóan sem a gyártó, sem az importőrök, sem pedig az Országos Dohányboltellátó Kft. nem veszi vissza.

KM-CSA


Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hetente kétszer is változhat a cigaretta ára januártól. Azt, hogy melyik nap, mennyibe kerül, az adóhatóság honlapjáról tudhatják meg a vásárlók, vagy fizetéskor a pénztárnál. A zárjegyekről ugyanis lekerül az ár. A kereskedők szerint sok plusz munkát okoz majd nekik, hogy a boltban mindig az aktuális árat tüntessék fel. A régi zárjegyes cigarettákat tavaszig árulhatják - derült ki a tenyek.hu riportjából.

Budapest - A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!