Magyarország

2017.06.12. 08:11

Látja a különbséget? - Ha nem figyel, könnyen hackerek áldozata lehet

Kamulevéllel bombáz a bangladesi hacker véletlenszerűen elcsípett e-mail címek alapján magyar ügyfeleket.

Kamulevéllel bombáz a bangladesi hacker véletlenszerűen elcsípett e-mail címek alapján magyar ügyfeleket.

Miért jó, hogy magyarok vagyunk? Mert a nyelvünket jól nem beszélő hacker hiába próbálkozik átverni minket. Aki elsőre felismeri a két weblap közti eltérést, azt nem fenyegeti nagyobb veszély, de kicsit figyelmetlenebb olvasót esetleg becsaphat a légnépszerűbb adathalász technológia. Ennek lényege, hogy egy létező – lehetőleg világcég – hiteles oldalát le kell másolni. Aki egy picit jártasabb a weblapkészítés technikájában, az egér jobb gombját lenyomva – az oldal fordításának megtekintésére kattintva – láthatja az oldal szerkezetét. Ha lemásolták az oldalt, utána kell egy kamu email, amiben arra kell rábírni az áldozatot, hogy személyes adataival lépjen be a szolgáltató felületére. Egy átirányítás után ez meg is történik, így az ügyfél sokáig nem vesz észre semmit. Adataival viszont elég egy screencap (képernyő képet ellopó) programot telepíteni, és ha az áldozat netbankol, vagy valamilyen pénzmozgással járó tevékenységet végez, annak képét a program elküldi a hackernek.

A kamu és a valódi oldal között a felső – keresősorban – látszik az eltérés.

A most kapott email alapján azt mondhatjuk: a közepesnél kicsit gagyibb megoldás. A Telekom nem küld azonos tartalommal kör-emailt, mindig egyedi értesítést ad, hiszen egyedi sorszámokat ad meg a hivatkozásban. A levél végén valamiért nem figyelt a hacker, mert - magyarul nem tud - így értelmezhetetlen, magyartalan a szöveg. Annyi elég is egy külföldi próbálkozás lebuktatásához. A link egy bangladesi torrent szolgáltatóra irányít, ami vélhetően a belépés után screencap képernyőlopó programot telepít fel, így időről időre láthatja, hogy amikor aktív vagy, mit csinálsz. Aztán ha véletlenül mobil bankoltál, egy kicsit megcsapolnak. Ha nem adtál meg semmilyen adatot, nem tud veled kezdeni sokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!