Magyarország

2017.08.16. 11:38

A magyar tojással semmiképp sem foghatunk mellé

Nyíregyháza - A hónap végéig fokozottan ellenőrzik a hazánkba érkező tojásokat és tojástermékeket.

Nyíregyháza - A hónap végéig fokozottan ellenőrzik a hazánkba érkező tojásokat és tojástermékeket.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a holland élelmiszer-biztonsági hivatal a hónap elején bejelentette, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Azóta kiderült: több európai uniós tagállamba is került szennyezett tojás, illetve tojástermék, ám a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelkezésére álló információk alapján Magyarország érintettsége eddig nem merült fel.

A nyomon követési vizsgálatokat uniós szinten folytatják, a Nébih szakemberei folyamatosan kapcsolatban állnak a tagállamok társhatóságaival, hogy indokolt esetben a szükséges intézkedéseket és a lakosság tájékoztatását haladéktalanul megtehessék.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár augusztus végéig elrendelte a hazánkba érkezett tojástételek és -termékek cél­ellenőrzését, ami a nyomon követési és laborvizsgálatokat is magában foglalja – olvasható a hivatal honlapján.

Ellenálló atkák

– A hírek szerint olyan hatóanyagú szert használtak fel, ami baromfinak és más élelmiszer-termelő állatnak nem adható, mert bejut a tojásba, húsba, és egészségkárosító hatása lehet – válaszolta érdeklődésünkre dr. Szalai Kata. Az állatorvos szerint azért folyamodhattak ehhez a megoldáshoz, mert a madár­tetű atka könnyen ellenállóvá válik az engedélyezett szerekkel szemben, így nagy gondot okozhat a tojóállományoknál.

– A szennyezésben bizonyosan, illetve feltehetőleg érintett országokból hazánkba nem importálnak, aki mégis százszázalékos bizonyosságot szeretne, figyelje a tojáson látható feliratot: ha az elején HU olvasható, a származási helye Magyarország, következésképp nem lehet szennyezett – tanácsolta a szakember.

Elkérhetik a tanúsítványt

Szabóné Marika hat éve foglalkozik tojáseladással a Búza téri piacon. Elmondása szerint egy hete hallott először a fertőzött tojásokról, az egyik vásárlója érdeklődött, hogy ők honnan szállítanak. Mivel a Debrecen melletti Földesről érkezik minden héten a friss áru, a vevő megnyugodva távozott, ám volt, aki a beszerzést igazoló minőségi tanúsítványt is elkérte vásárlás előtt – ehhez joga is van. A nyíregyházi piacon nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!