Magyarország

2017.08.05. 13:53

Kétcsillagos körte és vanília

Budapest - Az „Oscar-díjas” fagyi megálmodója szerint a titok a megfelelő minőségű összetevőkben rejlik.

Budapest - Az „Oscar-díjas” fagyi megálmodója szerint a titok a megfelelő minőségű összetevőkben rejlik.

A magyar fagylaltok taroltak a világ élelmiszeripari Oscarjának számító Great Taste Awardson: a zsűri 4 csillaggal jutalmazta a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra három fagylaltját. Ez az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy magyar fagyi még soha nem nyert díjat a világ legkiemelkedőbb ízversenyén.

Réteges fagyikompozíciót készítettem, azt fejlesztettem tovább." Erdélyi Nóra

Krémes és frissítő

A legfinomabb fagylaltnak a vilmoskörte vaníliával sorbet fagyit választották, a kompozíciót két csillaggal jutalmazta a zsűrit. Ezenkívül a Bonbonier praliné- és vaníliafagyijai is nyertek egy-egy csillagot. A halvány kávészínben játszó, könnyed, krémes, pirított mogyoróval készült pralinéfagyi krémes textúráját és finom ízvilágát emelték ki, míg a vaníliafagylaltnál a zsűri a krémes állagot, frissítő hatását értékelte. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan születtek meg a díjnyertes fagyik, a Bonbonier Csokoládé Manukfaktúra chocolatierje, Erdélyi Nóra pedig örömmel állt lapunk rendelkezésére. – Édesanyám hívta fel a figyelmemet arra, hogy a körte és a vanília milyen jól működik együtt a desszertekben. Ennek nyomán először egy réteges fagyikompozíciót készítettem, amelyben a vaníliafagyit rétegeztem körtével, végül ezt az ötletet fejlesztettem tovább a szorbé fagyi­nál. Való igaz, hogy a szorbé fagylaltokban ritkábban használnak vaníliát, ez az összetevő inkább a tejes változatok fő összetevője, de úgy tűnik, hogy a zsűrinek és sokaknak elnyerte a tetszését ez a rendhagyó találkozás – mesélte Nóra.

– A vanília- és a pralinéfagyik titka a megfelelő minőségű összetevőkben rejlik és abban, hogy beletegyük a kellő mennyiséget és megtartsuk a megfelelő arányokat. A vaníliához szükség van elegendő tojássárgájára, amely biztosítja a zsírtartalmat, de megfelelő mennyiségű vaníliarúdra is, hogy intenzív ízt érjek el. A pralinéfagylalt megalkotásánál nem volt kérdés, hogy a Bonbonier bonbonoknál használt igen magas minőségű, drága mogyorómasszát fogom alkalmazni – ez garantálta, hogy a fagyink kiemelkedő legyen. Miután elsajátítottam az elkészítés alapjait és a receptjeimet külön-külön százalékosan kiszámoltam, már gyorsan elkészülnek a fagyijaim. Inspirálódok és kitalálom, mit szeretnék készíteni. Az új alapanyagokkal is kiszámolom a megfelelő arányokat, elkészítem az alapot és kóstolgatás útján vagy visszajelzések alapján folyamatosan finomítok rajta. Egy új fagyi tényleges elkészítési ideje egy óra, de az inspirálódás ennél jóval hosszabb időt vesz igénybe – mondta Erdélyi Nóra.

KM-SZA


Az élelmiszeripar Oscarja

A Great Taste Awards az angol Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet az élelmiszeripar Oscarjaként emlegetnek. 2017-ben több mint 12 300 terméket neveztek számtalan kategóriában – a tejtermékektől a hús- és borféleségeken át a csokoládékig és a hűtött finomságokig –, ezekből kategóriánként csak néhányat jutalmaztak csillagokkal. Az 500 fős zsűri 62 napon keresztül kóstolta a benevezett termékeket, míg végül kialakult a csillagosok köre. Bár több magyar cég is rendszeresen jól szerepel a Great Taste megmérettetésén, a fagylalt kategóriában még senkinek nem sikerült nyernie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!