Magyarország

2017.08.15. 11:18

„Megvezet” a vezetői engedély?

Nyíregyháza - Közel egy évet is veszíthetünk a januárban életbe lépett rendelkezés miatt.

Nyíregyháza - Közel egy évet is veszíthetünk a januárban életbe lépett rendelkezés miatt.

Óriási a káosz a jogosítvány körül, legalábbis ezt gondolhatja az állampolgár, látva, hogy mindig újítanak valamit. S, bár nem tegnap történt, 2017. január 1-jén lépett életbe a legújabb rendelkezés, amely szerint már nem az orvosi vizsgálat időpontjáig, vagyis az igazolás napjáig, hanem a sofőr születésnapjáig érvényes egy vezetői jogosultság, mégis sokan csapdában érzik magukat miatta.

A 2017 előtt megújított jogosultság dátumát elfogadja a rendőr." Fehérvári Marietta

Büntet vagy nem büntet?

Nemrég kétségbeesetten kereste meg lapunkat egyik olvasónk, elmondva, hogy nem egy ismerősét büntették már meg emiatt, s megítélése szerint sem az okmányirodák, sem a rendőrök nem képesek egységesen értelmezni a jogszabályt. Arra volt kíváncsi, hogy ha valakinek mondjuk az idén novemberben járna le a régi szabályok szerint a jogosítványa, viszont áprilisi születésű, vajon büntethető-e.

A konkrét példát alapul véve megkerestük a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesét, Fehérvári Marietta címzetes rendőr századost, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy ebben az esetben bizonyosan nem büntethetett a rendőr, tehát a kedves olvasó bizonyára félreértelmezett valamit.

– Alighanem olyasmiről lehetett szó, hogy az érintett kárvallott a vezetői engedélye előlapján szereplő dátumot, vagyis az okmány lejárati idejét vette alapul, s nem a kártya hátlapján szereplő vezetői jogosultságot. Az utóbbi valószínűleg már lejárt, ami helyszíni bírságot vont maga után, illetve leszállították a sofőrt a gépjárműről. De a 2017 előtt megújított vezetői engedélyeknél a rendőr továbbra is azt a dátumot veszi figyelembe vezetői érvényesség gyanánt, ami a kártya hátoldalán, a 11-es oszlopban szerepel – szögezte le egyértelműen a sajtószóvivő.

Többségünknek tehát nincs okunk az aggodalomra, ám a helyzet azért tartogat még egy aprócska csavart, ami sokakat „megrövidíthet” a jövőben. Tegyük fel, hogy egy áprilisi születésű, mondjuk 51 éves állampolgár 2017 március végén vagy éppen csak pár nappal a születésnapja előtt volt kénytelen megújítani a plasztikkártyáját. Sajnos annak az érvényessége közel egy évvel lesz rövidebb az ilyenkor esedékes 5 éves hosszabbításhoz képest, vagyis nem 2022 áprilisában, hanem 2021 áprilisában kell újraélesíteni.

A tarifák viszont maradtak

Ebből kiindulva nem kevesen gondolják már most is azt, hogy az „egyszerűsítés” valójában megint csak a „lehúzás” újabb minősített esete.

Az viszont egyelőre még öröm az ürömben, hogy az első jogosítványhoz jutás továbbra is ingyenes maradt, és az életkorhoz kötött tarifák sem változtak a korábbiakhoz képest. Ennek értelmében 62 éves korig négyezer, fölötte pedig 2300 forintot kell fizetni a plasztikért. Arra pedig mindenki ügyeljen a jövőben, hogy ha teheti, röviddel a születésnapja után keresse fel a háziorvosát és az okmány­irodát.

KM-MJ


Kinek balról, kinek jobbról olvasandó

Aligha változik egyhamar az a közvélekedés, amely szerint a vezetői engedélyre vonatkozó hazai jogszabályok a világ legbonyolultabb rendszerét alkotják, merthogy mindez egy másik furcsasággal is alátámaszthatónak látszik.

Remélhetően sokaknak nem jelent újdonságot, hogy a vezetési jogosultság érvényességét nem az előlapon kell leellenőrizni, hanem a hátlapon, ott is a 11-es oszlopban, amint arra Fehérvári Marietta is utalt cikkünkben. Csakhogy nem mindegy, hogyan értelmezzük a számjegyeket.

Azok kártyáin ugyanis, akik 2012. augusztus 24-e előtt újították meg az engedélyüket, még az évszámot jelölő számpár van elől, s azt követi a hónap és a nap. Ám a 2012 utáni okmányokra már mindez éppen fordítva került, tehát a nap jelölőjét, a hónap, majd az év száma követi. Bizony ezt se lehetetlen „benézni”, ami adott helyzetben újabb büntetési tétellel terhelheti meg a családi kasszát.


[related-post post_id="3460530"]

[related-post post_id="3393725"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!