Magyarország

2017.08.24. 18:40

Szijjártó: emelik a konzulok számát

Budapest - Nyolcvannal növelik a magyar konzulok létszámát, jelentős részüket Nyugat-Európába telepítik - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, újságíróknak.

Budapest - Nyolcvannal növelik a magyar konzulok létszámát, jelentős részüket Nyugat-Európába telepítik - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, újságíróknak.

Szijjártó Péter elmondta: megérkezett Olaszországba az ott halálos balesetben elhunyt fiatalember apja.

A magyar kormánynak sikerült elérnie, hogy elég legyen egy helyen megjelennie a hivatalos szervek előtt, a tolmácsolást és az egyéb segítséget biztosítják számára - közölte.

Hozzátette: információik szerint az édesapa hozzájárult ahhoz, hogy az olasz szervek elvégezzék a boncolást, ami meggyorsítja az ilyenkor szükséges folyamatokat.

A rendőrség, illetve a hivatalos szervek bevonásával folyik a vizsgálat a zuhanás okának megállapításáért - tette hozzá.

Georgiában egy négyfős magyar kiránduló csapat egyik tagját fejen talált egy kő, amely gleccserolvadás miatt hullott le. Az életét már nem lehetett megmenteni - mondta Szijjártó Péter.

A csapat tagjai nem hegymászók, hanem túrázók voltak, mind a négyen regisztráltak konzuli védelemre - közölte, hozzátéve, hogy a szükséges konzuli segítséget megadják, ígéretet kaptak arra, hogy a helyi eljárás nem akadályozza a holttest hazaszállítását.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: Európa biztonsági helyzete soha nem volt olyan rossz a modern történelmi korszakban, mint most, és a terrorfenyegetettség soha nem volt ilyen súlyos.

A külföldre utazóktól fokozott elővigyázatosságot, előzetes tájékozódást és konzuli regisztrációt kért a külügyminiszter, illetve azt, hogy biztosítás nélkül ne induljanak útnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!