Magyarország

2017.12.13. 07:45

Adventi véghajrára készülnek a virtuális üzletek is

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az online vásárlás megkönnyíti a karácsonyi ajándékok beszerzését, de érdemes minél előbb leadni a rendeléseket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az online vásárlás megkönnyíti a karácsonyi ajándékok beszerzését, de érdemes minél előbb leadni a rendeléseket.

Alig két hét és itt a karácsony, de rengeteg még a tennivaló a keresztény világ legmeghittebb ünnepéig. A bevásárlólista egyre csak nyúlik, sorjáznak a tételek, de míg a menü hozzávalóit megvehetjük az utolsó hétvégén is, a karácsonyi ajándékok beszerzése nem biztos, hogy várhat a végső pillanatig. Persze, mindenkinek van olyan ismerőse, aki december 24-én délután rohangál bolttól boltig, mert könnyelműsége, munkája, bokros teendői megakadályozták abban, hogy megfontoltan és időben kiválassza a személyre szóló meglepetéseket.

Vásárlóink előszeretettel használják az online felületeinket." Bessenyei Szilvia

Ahogy mondani szokás, ennek a típusnak találták ki az online vásárlást: a számítógép előtt ülve, néhány kattintással letudhatják az egész ajándékozási mizériát anélkül, hogy a tömegben tolongva harcolnának az utolsó vízforralóért, illatszercsomagért, horgászbotért. Arról nem is beszélve, hogy nemritkán a bolti ár töredékéért jutnak a kiszemelt termékekhez.

Ne fussunk ki az időből!

– A karácsonyi ajándékok több mint felét a neten szereztem be. Tanultam a tavalyi hibámból, így az idén időben leadtam a rendeléseket. Jobbára olyan, külföldi oldalakon kínált termékekről van szó, amiket itthon egyáltalán nem, vagy csak hosszas utánajárással tudnék megvásárolni, a valódi értékük sokszorosáért – árulta el lapunk érdeklődésére Nagy Alexandra, s hozzátette: az előző évben nem számított arra, hogy az átlagosan hathetes szállítási idő az ünnep előtt jócskán megnő, ahogy arra sem, hogy kiszállítási problémák merülnek fel.

– A magyar online áruházak kínálatát is átböngésztem, a karácsonyi akciókat érdemes kihasználni, én is így tettem. Főleg elektronikai cikkeket rendeltem, s választhattam: vagy a legközelebbi üzletben személyesen veszem át, vagy valamelyik csomagküldő szolgálaton keresztül. A megyeszékhely belvárosában dolgozom, így mindkét lehetőséggel élhetek – tette hozzá Alexandra.

[related-post post_id="3706442"]

– Szerencsések vagyunk, mert a vásárlóink előszeretettel használják az online felületeinket, sokan élnek a bolti átvétel lehetőségével, így az interneten rendelt könyvek szállítási költségét megtakarítják. Átlagosan nyolc–kilencszáz forintot, egy gyermekkönyv árát spórolják meg így – mondta el kérdésünkre Bessenyei Szilvia. A Korzó Bevásárlóközpontban található Libri boltvezető-helyettese az idei trendekről szólva kifejtette: Bödőcs Tibor nemrég megjelent könyve, az Addig sem iszik az abszolút kedvenc, ezt keresik a legtöbben, de A lány a vonaton óta nagy a keletje a női pszicho­thrillereknek, ahogy a „régi, jól bevált” szerzők, Leslie L. Lawrence, Vavyan Fable vagy Vekerdy Tamás könyveit is sokan keresik. Kelendő Fördős Zé új szakácskönyve, Tomor Anita Nyolc éjszakája, ahogy még mindig nagy szerelem a skandináv krimi. Népszerű darabjai a gyermek­irodalomnak a Star Wars, minden Minecrafttal kapcsolatos kiadvány, a Jégvarázs, az Egy ropi naplója és Leiner Laura új kötete, az Ég veled.

A legtöbb hazai webshop a napokban közli az online vásárlóközönséggel: ha nem adják le záros határidőn belül a rendeléseket, nem garantálják, hogy karácsonyig megérkeznek a csomagok. A futárszolgálatok átlagosan három-négynapos kiszállítási határidőt ígérnek, de a megnövekedett forgalom miatt ez akár megkétszereződhet, megháromszorozódhat.

Zökkenőmentes a kézbesítés

A Magyar Posta legfrissebb, hétfői közleményében megnyugtatja az ügyfeleket. Mint írják: „A kézbesítés, legyen szó levelekről vagy csomagokról, folyamatosan és rendben zajlik, fennakadások nincsenek. A megemelkedett forgalom miatt előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni egyes postákon, hogy átvegyék csomagjaikat az ügyfelek. A Magyar Posta a csúcsidőszakra több intézkedéssel készült, a logisztikai kapacitások bővítése mellett jelentősen emelte a dolgozói létszámot az év végére, jelenleg több mint nyolcszázzal többen dolgoznak a vállalatnál, mint tavaly ilyenkor, emellett a megemelkedő csomagforgalom miatt azokon a településeken, ahol ez szükséges, szombati kézbesítés is zajlik.”

KM-BM, CSA


Minden, amit az online vásárlásról érdemes tudni

Az e-kereskedelemben a fogyasztónak nincs lehetősége a vásárlás előtt a terméket ténylegesen megtekinteni és konzultálni az eladóval. A webáruházaknak ezért részletes tájékoztatást kell adniuk elérhetőségeikről és cégadataikról, a vásárlókat elállási jog illeti meg.

A webáruház és termék kiválasztását követően a rendelés lépéseinél érdemes képernyőfotóval rögzíteni az árat, a szállítási határidőt és a díjat. A webáruházak többféle szállítási lehetőséget és fizetési módot biztosítanak a vásárló részére, utóbbiak közül a legbiztonságosabb az utánvét. Előrefizetés esetén a bankkártya használatkor visszaterhelésre (chargeback) van lehetőség, ha a kifizetett termék nem érkezik meg.

Online vásárlásnál akkor jön létre a szerződés, ha a webáruház visszaigazolást küld a vásárlónak a rendelésről és a termék részletes adatairól, beleértve az árat is. A szállítási határidőt az értékesítő cég határozza meg raktárkészlete és a logisztikai partnerrel kötött szerződés alapján. Ha a termék jelentős késéssel érkezik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat megtévesztő gyakorlat miatt. Futár általi kézbesítés esetén az átvételkor csak akkor bontható fel a csomag a termék állapotának megvizsgálása érdekében, ha a webáruház és a futárcég erről előzetesen megállapodást kötött. Ilyen esetben a vásárló aláírásával a termék sértetlenségét igazolja. Egyéb esetekben a futár kizárólag a csomag sértetlen kézbesítéséért felel.

Amennyiben a termék nem felel meg vagy a vásárló meggondolta magát, indokolás nélkül a termék átvételétől számított 14 napon belül elállási jog illeti meg. Az interneten rendelt, de az üzletben személyesen átvett termékekre nem biztosít a kereskedő elállást, holott erre a vásárlónak ebben az esetben is lehetősége van.

Online vásárlás esetén tudatos döntések meghozatalával, pár plusz kattintással sok későbbi problémát meg lehet előzni. Amennyiben a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel és azt a webáruházzal nem sikerül rendezni, a vásárló a 197 járási hivatal egyikéhez és a békéltetőtestületekhez fordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!