Magyarország

2017.12.11. 17:53

Iszapömlés - Megkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás Veszprémben

Veszprém - Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja hétfőn a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján tartott meghallgatásán. Az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém - Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja hétfőn a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján tartott meghallgatásán. Az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken.

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy semmilyen formában nem ismeri el büntetőjogi felelősségét a vörösiszapperben, teljesen ártatlannak tartja magát.

A volt vezérigazgató kifejezte részvétét az ügy sértettjeinek. "Ha bármit tehettünk volna a tragédia megakadályozásáért, megtettük volna" - mondta.

Véleménye szerint korábban a Veszprémi Törvényszéken, amely az előző eljárásban első fokon felmentette az ügy vádlottjait, "teljes körű és részletes tényfeltárás történt".

A vádpontokat felolvasva azt hangsúlyozta, hogy ezek egyes elemei "mára túlhaladottak", azaz szakértői bizonyítás támasztja alá, hogy nem állják meg a helyüket. Példaként említette a lakosság tájékoztatásának hiányát tartalmazó vádpontot, valamint a veszélyes hulladékkezelés vádját, amelyet - közölte - korábban kirendelt szakértők cáfoltak meg.

Bakonyi Zoltán kitért arra, hogy a Mal Zrt. tízes tározója, amely a tragédia során tönkrement, csupán egy elem az 50 ezer közül, amely a Mal Zrt. telephelyén működik. Hozzátette, hogy ennyi berendezést folyamatosan megfigyelni és felkészülni a meghibásodásukra nem lehetséges.

Közölte: olyan ismereteket kérnek számon a vádlottakon, amelyekkel kapcsolatban a szakemberek is eltérő véleményen vannak, még most, évekkel a tragédia bekövetkezte után is. Példaként említette a baleset kiváltó okát.

A Mal Zrt. gyártási technológiáját, működését ismertetve Bakonyi Zoltán hangsúlyozta, hogy a gyár területén "hatalmas berendezések működnek", amelyekben a dolgozók gondosságának és szakértelmének köszönhetően nem történt baleset.

Hozzátette: a diszpécseri informatikai rendszer nem lett volna alkalmassá tehető a katasztrófa előrejelzésére, hiszen a számtalan beérkező jelzés között nehezen lehetett volna megkülönböztetni egy olyan balesetre utaló jelet, amelynek a bekövetkeztére senki sem számított.

Kitért arra is, hogy megítélése szerint a vezetők az egyetlen helyes döntést hozták a baleset után, amikor azonnal leállították a gyárat.

Az előző eljárásban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában a per mind a tizenöt vádlottját felmentette a halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokot. Indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete alkalmatlan a felülbírálatra, ezért van szükség megismételt eljárásra.

A Győri Ítélőtábla idén márciusban közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben és nincs kizárva a megismételt eljárásból.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása az elsőrendű vádlott meghallgatásával kedden és szerdán folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!