Magyarország

2018.01.23. 07:53

"Nem hittük volna, hogy ez a fiú még egyszer ilyen szörnyűséget fog elkövetni" - Újra vizsgálják a tornyospálcai gyilkos elmeállapotát

Nyíregyháza, Tornyospálca - Szakembereket arról kérdeztünk, mikor rendelhető el a kényszergyógykezelés, ki kérheti annak megszüntetését.

Nyíregyháza, Tornyospálca - Szakembereket arról kérdeztünk, mikor rendelhető el a kényszergyógykezelés, ki kérheti annak megszüntetését.

Emberölés bűntette miatt indult eljárásban a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn elrendelte ifj. T. B. előzetes letartóztatását. A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Mint beszámoltunk róla, a férfi január 20-án reggel tornyospálcai lakóházukban egy konyhakéssel többször megszúrta a vele közös háztartásban élő édesapját, aki a helyszínen életét vesztette.

Kóros elmeállapota miatt 14 évvel ezelőtt sem volt büntethető ifj. T. B., de a bíróság elrendelte a kényszergyógykezelését. Az új eljárásban újravizsgálják a férfi elmeállapotát, beszámíthatóságának mértékét.

– Az elmúlt 25 évben nem emlékszem a megyében olyan esetre, de országosan is ritka, hogy valaki a kényszergyógykezelés megszüntetése után a korábbihoz hasonló, súlyos bűncselekményt kövessen el – mondta el lapunknak dr. Toma Attila büntetőbíró, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, hozzátéve: a tornyospálcai fiatalember 2003-ban állt először bíróság előtt, akkor vasvillával sebesítette meg az édesapját.

A kényszergyógykezelésről

Az akkori igazságügyi or­vosszakértői vélemény nagymértékű korlátozottságot állapított meg, így a bíróság próbára bocsátotta. Ennek hatálya alatt követte el a következő bűncselekményét: brutális kegyetlenséggel megölte a barátnőjét. Kóros elmeállapota, beszámíthatatlansága miatt 14 évvel ezelőtt sem volt büntethető a férfi, ezért 2004 februárjában felmentették, de a bíróság elrendelte a kényszergyógykezelését, ami nem büntetés, hanem intézkedés. A beteget nem elítélik, hanem beutalják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI).

– Kényszergyógykezelést azokkal szemben kell elrendelni, akik erőszakos, illetve közveszélyt okozó cselekményt követtek el, azonban kóros elmeállapotuk miatt nem büntethetők, és tartani kell attól, hogy újabb bűncselekményt követnek el (feltéve, hogy büntethetőségük esetén 1 év szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni). Ez esetben is megvádolják az elkövetőt, akit, mivel nem beszámítható, a bíróság felment, s egyúttal elrendeli kényszergyógykezelését az IMEI-ben.

– A bíróság az ítéletében kiszabott kényszergyógykezelésnél időtartamot nem állapít meg – válaszolta a sajtószóvivő arra, hogy kivel szemben kell elrendelni a kényszergyógy­kezelést, ki szabja meg az időtartamát. A „ki és mikor kérheti annak megszüntetését” kérdésünkre a sajtószóvivő azt mondta: a megszüntetésére vonatkozóan a Büntető törvénykönyv (Btk.) csak annyit jegyez meg, hogy azt akkor kell megszüntetni, ha „a szükségessége már nem áll fenn”. A megszüntetésről tehát nem az ítéletet kiszabó bíróság dönt, arról később külön bíróság rendelkezik. A törvény a Fővárosi Törvényszéket ruházza fel ezzel a jogkörrel, az ilyen ügyekben kizárólag ez a bíróság illetékes eljárni.

– A büntetések és intézkedések végrehajtásáról a törvény kimondja azt is, hogy az IMEI főigazgató főorvosa előterjesztést tesz a bírósághoz a kényszergyógykezelés megszüntetésére, ha ezt a beteg állapota indokolja. Ez kifejezetten és kizárólag orvosszakmai szakkérdés – hangsúlyozta dr. Toma Attila.

Újra indul az eljárás

A felülvizsgálatot az ügyész, a kényszergyógykezelés alatt álló, annak házastársa, élettársa, törvényes képviselője, védője, a kezelést végrehajtó intézet vezetője indítványozhatja. Indítvány hiányában a bíróság 6 havonta hivatalból is felülvizsgálja a kényszergyógykezelés szükségességét.

Az IMEI főigazgató főorvosa minden esetben részletes kórrajzkivonatot készít és küld a beteg állapotáról a bíróságnak, amelynek kötelező az elmeorvos-szakértői vélemény beszerzése. A bíró döntése ezen alapul. A bíróság az ügyben tárgyalást tart, ahol az ügyész, a védő és a kényszergyógykezelés alatt álló személy van jelen.

A törvényszék szóvivője megjegyezte azt is: az új bűncselekmény miatt újra indul az eljárás, ismét vizsgálni fogják a tornyospálcai férfi elmeállapotát, és megállapítják a beszámíthatóságának fokát.

Csak tünetmentessé válhatnak

– A skizofrén betegek megfelelő terápiás együttműködés mellett tünetmentessé válhatnak – mondta a tornyospálcai esettől függetlenül dr. Móré E. Csaba pszichiáter főorvos. – Nincs betegségtudatuk, éppen ezért elsősorban közvetlenül családjuknak, a gondozó gyámnak a felelőssége, hogy rendszeresen megjelenjenek a kontroll- vizsgálatokon, megkapják a szakorvos által előírt kezelést – ezzel arra hívta fel a figyelmet a főorvos, hogy a betegség nem gyógyítható, de rendszeres orvosi ellenőrzés mellett kordában tartható.

Arra a kérdésünkre, hogyan kerülhet ki egy ilyen súlyos beteg az orvosok látóköréből, a pszichiáter azt válaszolta: nincs meg a kötelező járóbeteg gyógykezelés törvényi háttere. A páciensnek jogában áll például kezelőorvost váltani, vagy kizárni azt, hogy a szakorvoson kívül más szakember (üzem- vagy család­orvos) tudomást szerezzen betegségéről, ez a jelenlegi rendszer hibája – fogalmazott Móré E. Csaba. – Az új Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben jobban szűrhető, ha a beteg nem jelenik meg az előjegyzési időpontban, vagy elutasítja a kezelést.

A pszichiáter elmondta azt is: a tudathasadással küzdő betegeknek ma már egyetlen injekcióban is beadható az egyhavi, vagy akár negyedévre előírt gyógyszeradagjuk, így elkerülhető az a veszély, hogy megtagadják, esetleg elfelejtik bevenni a terápiás készítményt.

Nem gondolták, hogy ismét ölni fog

– Nem hittük volna, hogy ez a fiú még egyszer ilyen szörnyűséget fog elkövetni, bár suttogtak róla ezt-azt. Beszélték, hogy a családban nincs minden rendben. Ugyan mindenki tudta, hogy mit tett azzal a szegény lánnyal 15 éve, azt hittük, ha rendesen szedi a gyógyszereit, képes kordában tartani az indulatait. Sokak szerint börtönben vagy elmegyógyintézetben lett volna a helye – jegyezte meg egy, a településen élő, neve elhallgatását kérő asszony.

– Szombaton maga hívta a rendőrséget, miután megölte az apját. Ott volt a keresztapja is, amikor elvitték, a fiú azt kiabálta neki, hogy ha lekerül róla a bilincs, ő lesz a következő. Hátborzongató ez az egész… – tette hozzá a tornyospálcai nő, aki szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy szabadon éljen a 36 éves gyilkos.

KM-BM, KO


Korábban is bántotta apját a gyilkos

Nem volt beszámíthatatlan a tornyospálcai rém, aki halálra késelte az apját, ezt mondják a falubeliek, akik ismerték. Szerintük mindig is agresszív volt, drogozott is, az apjára is rátámadt már máskor is, mindjárt hallhatják, mit tett vele. 2003-ban pedig megkínozta és brutális kegyetlenséggel megölte a menyasszonyát, akkor csak kényszer-gyógykezelésre ítélték beszámíthatatlanság miatt. Most előzetesbe tették a gyilkost, akit mindjárt láthatnak.

Forrás: tenyek.hu


[related-post post_id="3744009"]

[related-post post_id="3742389"]

[related-post post_id="3741748"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!