Magyarország

2018.03.28. 18:29

V4 - Balog: a gazdasági növekedés mellett a családok erősítése is fontos

Budapest - A gazdasági növekedés fenntartása és a családok erősítése két olyan cél, amelyet egyidejűleg kell elérni, hiszen a családok folyamatosan erőforrást jelentenek a gazdaságnak is - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a V4-es családügyi konferencián.

Budapest - A gazdasági növekedés fenntartása és a családok erősítése két olyan cél, amelyet egyidejűleg kell elérni, hiszen a családok folyamatosan erőforrást jelentenek a gazdaságnak is - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a V4-es családügyi konferencián.

Az Erős családokkal egy erős Európáért! címmel az Országházban megrendezett tanácskozás miniszteri panelbeszélgetésén Balog Zoltán kiemelte: ma, amikor Közép-Európa az európai fejlődés motorjává vált, lényeges, hogy ez a fejlődés a családok javára váljon. Ez nem magától értetődő, de fontos, hogy a növekedés ne csak keveseknek hozzon hasznot - mutatott rá.

A tárcavezető kifejtette: nemcsak az a lényeg, hogy több gyermek szülessen, hanem a felelős gyermekvállalás is számít. Az elmúlt évek legnagyobb eredményének a házasság intézményének felértékelődését, megbecsültségének növekedését nevezte, úgy látja, e tekintetben a gondolkodásban is van egy trendforduló.

Balog Zoltán emlékeztetett: a magyarok több mint 70 százaléka szerint az államnak meg kell védenie a keresztény értékeken alapuló életberendezkedést.

A miniszter elmondta: a családpolitikában is fontos a kiszámíthatóság, hiszen a gyermekvállalás hosszú időre szól, és ha a kormánypártok ismét bizalmat kapnak, szeretnék továbbfejleszteni a családtámogatási rendszert. Emellett a vidéki lakásépítésekre is hangsúlyt helyeznének - közölte.

Elzbieta Rafalska lengyel családügyi, szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai kihívásokra, hanem azt kell elérniük, hogy Lengyelországban szülessen több gyermek. Hozzátette: ezért minden családot feltétel nélkül támogatnak.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Jana Hanzlíková, cseh adminisztratív ügyekért és szociálpolitikáért felelős miniszterhelyettes, Elzbieta Rafalska, lengyel családügyi, szociális és munkaügyi miniszter és Branislav Ondrus szlovák munkaügyi, szociális és családügyi államtitkár (b-j) kezet fog Az Erős családokkal egy erős Európáért! címmel a V4-es elnökség és a családok éve program keretében megrendezett családügyi konferencia panelbeszélgetése után a Parlament Vadásztermében 2018. március 28-án. | Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elmondta: Lengyelországban hivatkozási alap a magyar családpolitika, sokat tanulhatnak Magyarországtól. A családpolitika nagyon fontos a lengyel kormány számára, és lényeges, hogy mielőbb meg kell valósítani a célokat ezen a területen, nem lehet várni - vélekedett.

Jana Hanzlíková cseh adminisztratív ügyekért és szociálpolitikáért felelős miniszterhelyettes elmondta: jelenleg a társadalom elöregedése a legnagyobb kihívás.

A cseh kormány célja, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek révén a gyerekek jól működő családokban nőjenek fel, a szülők összehangolhatják a munkát és a családi életet - közölte. Hozzátette: a családtámogatási rendszer tekintetében van még tennivalójuk.

Branislav Ondrus szlovák munkaügyi, szociális és családügyi államtitkár hangsúlyozta: országának a családtámogatási rendszer hatékony működtetése jelenti a legfontosabb feladatot, és lényeges a fiatalok ösztönzése a családalapításra. A szlovák intézkedések célja, hogy a családoknak a gyermekvállalás ne jelentsen anyagi veszteséget - fűzte hozzá.

A szlovák államtitkár üdvözölte, hogy a magyar V4-es elnökség a prioritásai közé emelte a demográfiai kihívásokat, mert - mondta - az EU-ban nem szentelnek elég figyelmet ennek a kérdésnek.

A panelbeszélgetést követően közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben egyebek mellett az áll, hogy a család olyan alapvető egysége a társadalomnak, amelyre minden más közösség épül. Hangsúlyozták a családok védelmének, megerősítésének fontosságát, valamint az együttműködés jelentőségét ebben a kérdésben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!