Magyarország

2018.03.14. 19:50

Választás 2018 - Az NVB felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát

Budapest - Felfüggesztette Kőrös Gusztáv (Minden Szegényért Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát szerdán, 11:2 arányú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Kőrös Gusztávot a Bács-Kiskun megyei 3.

Budapest - Felfüggesztette Kőrös Gusztáv (Minden Szegényért Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát szerdán, 11:2 arányú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Kőrös Gusztávot a Bács-Kiskun megyei 3.számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság vette nyilvántartásba az április 8-ai országgyűlési választásra.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. Ennek felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, mert Kőrös Gusztáv és tíz társa ellen hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanú szerint Kőrös Gusztáv - magát hivatalos személynek kiadva - több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. A gyanúsított így több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

A jelölt jogerős nyilvántartásba vételét követlen azonban megillette őt a mentelmi jog, ezért a Somogy Megyei Főügyészség megszüntette előzetes letartóztatását.

Az NVB - következetes gyakorlatát folytatva - szerdán viszont felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!